13 000 затворници са били обесени в сирийския военен затвор Сайедная, който се намира близо до столицата Дамаск, съобщи "Амнести интернешънъл".

Според международната правозащитна организация екзекуциите са станали в периода септември 2011 г. - декември 2015 г. Предполага се, че общо в сирийските затвори са били избити 17 700 затворници за същия период.

Изводите на "Амнести" в доклада са направени на базата на свидетелски показания на бивши надзиратели и затворници.

Интервюирани са били 31 души, които са били зад решетките в Сайедная, четирима надзиратели и охранители, трима бивши сирийски съдии, трима лекари, четирима сирийски адвокати,17 международни и сирийски експерти и 22 роднини на бивши и настоящи затворници.

"Трудно е да си представим, че толкова огромна по мащаби и систематична акция е ставала без знанието и разрешението на високопоставени лица от правителството на Сирия", се подчертава в доклада.

Организацията няма доказателства за обесени и избити хора след декември 2015 година, но едва ли убийствата са били прекратени, смятат експерти. И призовават за международно независимо и безпристрастно разследване на методите на изтребване на хора в сирийските затвори.

По данни на свидетели в Сайедная има два центъра за задържане на хора. В тях могат да се намират едновременно между 10 000 и 20 000 души.

В Червения корпус са задържани граждани, а в Белия - офицери и войници от сирийската армия.

Хиляди от арестуваните в Червения корпус са били убивани по време на тайни извънсъдебни наказания и изтезания. Хората там са били държани при нечовешки условия.

Имало е обесвания и след съдебни присъди. Обикновено съдиите осъждали на смърт след процес, който продължавал между 1 и 3 минути. Жертвите са били хора, нарочени, че по някакъв начин не са съгласни с правителствената политика, протестиращи, политически дисиденти, журналисти, лекари, студенти и сътрудници на хуманитарни организации, се подчертава в доклада.

"Смъртните присъди са били потвърждавани от върховния мюфтия на Сирия, някои министри или от началника на Генералния щаб на армията, които са били упълномощени да действат от името на президента Башар Асад", пише в документа.

Арестантите, които са получили смъртна присъда, са били извеждани от килиите - обичайно на групи от 20 до 50 души, като им казвали, че ще ги прехвърлят в граждански затвор. Навличали им футболни фланелки върху главите, подреждали ги в редица един зад друг и хванати за ръка ги повеждали към мазето. Там те стояли прави до вечерта.

"Биехме ги и правехме с тях каквото си искаме, защото знаехме, че така или иначе те ще умрат", свидетелства бивш надзирател. 

Освен, че били бесени, затворниците умирали и от глад, болести и мъчения.

"Всяка вечер поне по един човек умираше в килията. Сутрин идваше надзирателят и питаше: "Има ли труп?" И отговорникът на килията отговаряше: "Тъй вярно", разказва бивш оцелял по чудо затворник.