БСП излезе с протестна декларация по повод запалването на знамето на партията от протестиращи пред сградата на президентството преди началото на Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС).

"Поругаването на символи, горенето на знамена и книги, рушенето на паметници е форма на агресия и фашизъм", се казва в декларацията, изчетена от зам.-шефа на БСП Янаки Стоилов от парламентарната трибуна.

Той заяви, че БСП винаги е търсила диалог и е зачитала мнението на другите. Стоилов призова политическите партии, които се смятат за демократични, да се разграничат от този акт. Той заяви, че социалистите няма да се уплашат от подобни действия, което бе посрещнато с бурни овации от лявата част на залата.

Преди малко повече от месец, на 9 май, присъстващи на митинг по повод деня на победата, организиран от БСП, запалиха знамето на ЕС. Въпреки, че днес социалистите заявиха, че са против горенето на знамена, тогава те не излязоха с подобна декларация. Единствените им коментари, с които осъдиха действието, бяха по повод изрични журналистически въпроси.

Парламентът отложи заседанието си до 16,30 ч. Тогава се очаква да дойдат представители на президентството. Държавният глава е един от инициаторите на референдум за изборното законодателство, който е в дневния ред на НС. Предложението за отлагането бе подкрепено от ГЕРБ и ДПС.