БСП тръгва с нова, доста орязана откъм брой партии коалиция на парламентарните избори на 26 март. Името, с което обединението около столетницата ще се регистрира утре в ЦИК, е "БСП за България", а самата коалиция ще важи за всички видове избори - парламентарни, президентски, европейски и местни.

Това съобщи лидерката на БСП Корнелия Нинова. По думите й промяната в структурата и съдържанието на коалицията е отговор на желанието за промяна, което демонстрирали хората на президентския вот и проведения референдум.

От 13-те формации, с които досега БСП се явяваше на избори, сега остават само "Екогласност", "Нова зора", Комунистическа партия на България, БЗНС "Александър Стамболийски". Българска социалдемокрация ще вземе решение до дни дали да се присъедини, а новата формация в обединението е клуб "Тракия", изброи Нинова. Няма ги цял набор от комунистически формации, както и двете ромски партии, които досега бяха с БСП - "Евророма" на Цветелин Кънчев и "Европейска сигурност и интеграция" на бившия депутат Тома Томов. Мотивът - последните две формации са яркият пример как на местни избори се издигат кандидати срещу тези от БСП, а след това общински съветници от тях гласуват срещу. 

Попитана дали не се притеснява, че тъй като двете ромски партии имат някакъв електорат, от неучастието им в коалицията БСП губи гласове, Нинова заяви:

"По-добре е да загубиш някой глас, но да защитиш принципи. Хората се умориха от коалиции само в името на властта, на разпределението й, на субсидиите."

Според социалистката механичният сбор на партии невинаги значи повече гласове и даде пример с анализите преди президентския вот, че липсата на коалиция с АБВ ще значи отлив на вот. По думите й се е случило обратното.

Оттук нататък партия от "БСП за България", която се регистрира за самостоятелно участие в местен или друг вид вот, ще се изключва от коалицията. Тъй като в първите дни на новия парламент след изборите на 26 март БСП ще внесе проектозакон за намаляване на партийните субсидии, партньорите на БСП ще получават и по-малък процентен дял от субсидията, сподели още Нинова. 

Нинова отрече обвиненията на Валери Симеонов от НФСБ, който обвини левицата, че е открадната част от неговата програма за 2013 г. Според лидерката записаното в платформата на БСП сега е продължение на водени политики от 2007-2008 г., когато левицата не е на власт с тройната коалиция.