Лидерът на "Нова република" Радан Кънев заяви, че предложението към движение "Да, България" на Христо Иванов за съвместно явяване на изборите не е оттеглено. Кънев каза това малко след като коалицията "Нова република" внесе документите си за регистрация за участие във вота.

"Предложихме на "Да, България", те отказаха. Не мога да коментирам чужди решения. Не сме получавали предложение (от "Да, България" - б.р.)", каза Кънев.

Той припомни, че в подобна ситуация е бил и Мартин Димитров като лидер на СДС през 2009 г. Кънев определи случващото се като "кален, мръсен номер".

В коалиция "Нова република" влизат три партии - ДСБ, Съюз за Пловдив и Българска демократна общност. Внесените подписи са между 4000 и 5000.

"Регистрирахме единствената дясна алтернатива на ГЕРБ, БСП и ДПС. Протегнахме ръка към много десни формации, но за да бъдеш алтернатива на ГЕРБ вдясно, се изисква смелост, особено в българската медийна среда", заяви Кънев.

Той припомни, че днес в Румъния, преди месеци в Македония, а преди няколко години в България хората са протестирали срещу едно и също нещо - политически елит, който се опитва да осигури безнаказаност на всички партии.

"Още утре ще предложим на всички партии да подпишем пакт за борба с корупцията. Ако партиите откажат, ще намерим своя начин да се обърнем директно към българските граждани", каза Кънев.

Предложението за пакт щяло да бъде към всички, които смятат, че ще влязат в парламента, поясни Трайчо Трайков, политически говорител на "Нова република". Той изтъкна, че малцина са доказали, че на практика могат да се борят с корупцията, докато в "Нова република" всички могат да докажат подобна борба с биографиите си.