За по-малко от час първите двама поставени в схемата на турнира Garanti Koza Sofia Open - Доминик Тийм и Давид Гофен, се върнаха в миналото. Двете звезди, съответно №8 и №11 в света, поиграха тенис сред руини от II век в центъра на София. Това се случи в античния комплекс "Сердика". 

Първоначално шоуто им бе планирано да се случи пред храм-паметника "Александър Невски", но организатгорите на турнира от АТП 250 го преместиха заради дъжда.

Повече за историята на комплекса им разказа кметът на община Банкя и заместник-председател на Българската федерация по тенис Рангел Марков. Австриецът и белгиецът получиха огромно внимание от фенове и деца, които ги причакаха за автографи и снимки. 

Любопитно е, че Григор победи и двамата от началото на годината - Тийм в Бризбейн, а Гофен на "Аустрелиън оупън".

„Всичко в България е много хубаво. За пръв път съм в София. Възхитен съм от залата, в която се провежда турнира. Огромна е, побира 12 000 души. И много модерна. Нямам търпение да изляза за първия си мач“, каза Тийм.

Той допълни, че Григор Димитров е фаворит №1 да спечели турнира. 

„Той имаше страхотен старт на сезона. Мисля, че хората в България го обожават. Залата ще е препълнена, когато той играе и ще има предимството да е подкрепян от всички“, добави 23-годишният виенчанин.

„Надявам се да се представя добре в България. Атмосферата и организацията са великолепни. Лично аз не съм изненадан от формата на Григор в началото на сезона“, подкрепи го Гофен. 

Междувременно участващият с „уайлд кард” Димитър Кузманов приключи участието си на сингъл на "Гаранти Коза София Оупън". Националът ни за "Купа Дейвис” отстъпи с 4:6, 3:6 пред Робин Хаасе (Холандия) след 67 минути игра на централния корт в „Арена Армеец”. За Мико, както го наричат в тенис средите в България, това беше втори двубой в основна схема на турнир от АТР 250. 

Той отпадна на старта в София и преди година, когато отстъпи пред Рикардас Беранкис. Припомняме, че Димитър Кузманов, в тандем с Александър Лазов, се класира за четвъртфинал в надпреварата на двойки.

„Бях по-спокоен в сравнение с първия мач тук - вчера на двойки. Чувствах се по-освободен. За съжаление един брейк реши първия сет. Той имаше една възможност и я използва. След това играта му тръгна по-добре. Вторият сет отново по същия начин - бърз пробив. Оттам нещата пак се обърнаха в негова полза. Хаасе започна да играе по-освободено, а аз вкарах малко напрежение. Радвам се, че успях да върна единия пробив и успях да го затрудня. Но не беше достатъчно", рече Кузманов. 

"Съжалявам, че не съм в толкова добра форма заради контузията. Не искам да звучи като оправдание. Радвам се, че на моменти бях равностоен. Не бях уморен. Физически съм добре подготвен, остава да наваксам в игровата форма. Сега чакам следващия мач на двойки. Да играеш пред родна публика, в такава зала, носи напрежение. Още повече играеш пред български фенове, които нямат възможност да те гледат толкова често. Искам да благодаря на федерацията ни и на Garanti Koza, че ми представиха тази възможност, защото не всеки има такава възможност“, добави Кузманов.

А Григор Димитров посети днес родния си град Хасково, личи от снимки в социалните мрежи. Той обаче не отведе там половинката си Никол Шерцингер. Певицата обикаля из исторически забележителности близо до София. Хубавицата видя Боянската църква, като се снима в двора й и публикува снимка и видео в интернет.