Днес, 8 февруари, в края на работния ден - това е моментът, в който ЦИК хлопва кепенците и спира да приема документи за регистрация на партии и коалиции, желаещи да участват в предсрочните парламентарни избори на 26 март.

До момента регистрация за вота са получили общо 6 партии и коалиции. Това са партия ГЕРБ, която спази традицията да подаде документи първа, партия "Воля" на бизнесмена Веселин Марешки, коалиция "Реформаторски блок", коалиция "Обединени патриоти - НФСБ, "Атака" и ВМРО", "Коалиция на недоволните", формирана от социалдемократите на Александър Томов и "Движение за социален хуманизъм", "Българско национално обединение" и  „Движение за радикална промяна Българската пролет“.

Документи за участие в изборите във вчерашния ден подадоха още дясното обединение "Нова република" с председател Радан Кънев, "Обединение ДОСТ" на Лютви Местан и НПСД, Коалиция "АБВ - Движение 21" на Татяна Дончева и партията на бившия президент Георги Първанов, който сдаде лидерския пост. Предстои ЦИК да обяви и тяхното допускане до парламентарните избори.

Като отделна партия във вота искат да участват още от партия "Дром" на Илия Илиев, който досега бе депутат от ДПС, но явно и там пътищата се разделят. 

Днес искане за регистрация в ЦИК от големите партии се очаква да внесат от "БСП за България" - новата коалиция на БСП за избори, както и от ДПС.

Големият въпрос на днешния ден ще е подаването на документи за регистрация на коалиция "Да, България", след като заради жалби едноименната партия на бившия правосъден министър Христо Иванов не успя навреме да получи регистрация от съда. Вероятно в коалицията ще участват партиите "Зелените" и ДЕОС. Вчера само за ден от "Да, България" се събраха над нови 20 000 подписа за явяване на изборите на коалиция с името им, след като първата подписка - за партията, стана неизползваема. За участие в изборите е нужна подписка от минимум 2500 души.

Какъв ще е точният брой на партиите и коалициите, които ще се състезават за гласове на българите на 26 март, ще научим най-късно до 18 февруари. Причината - повечето партии и коалиции получават регистрация за участие  в изборите, преди от ГРАО да завършат проверката на подписките им. Крайният срок за ГРАО е 11 февруари. Ако се намерят пропуски, партиите могат да обжалват отказа на ЦИК да ги допусне до вота пред Върховния административен съд, а той е длъжен да се произнесе най-късно до 18 февруари.

13 февруари, 17 часа - това пък е срокът, в който се регистрират инициативни комитети за издигане на независим народен представител. Документи се подават в районните избирателни комисии. Засега знаем, че "Нова държава" на бившия депутат Георги Кадиев ще участва във вота именно с независими кандидат-депутати по места, след като Софийският градски съд отказа регистрация на партията. Кадиев разчете това като знак, който ще помогне на формацията да участва във вота по начин, по който част от гражданите на страната искат да гласуват според резултатите от последния референдум - мажоритарно.

18 февруари - до тази дата могат да се правят промени в състава от партии - тоест могат да се присъединяват нови формации или такива да отпадат от регистрацията. Могат да се променят и имената на регистрираните вече коалиции.

21 февруари - това пък е срокът, в който партиите и коалициите трябва да регистрират листите си с кандидат-депутати във всички 31 избирателни района на страната.