Първият телефонен разговор между президентите на САЩ - Доналд Тръмп, и на Турция - Реджеп Ердоган, се е провел тази нощ. Разговорът е продължил 45 минути. Това съобщиха световните агенции, а по-късно от Белия дом разпространиха и кратка информация по случая.

Според американското президентство Тръмп е нарекъл Турция "стратегически партньор" и съюзник в НАТО и е уверил, че страната може да разчита на подкрепа от САЩ. Американският президент е приветствал също ролята на Анкара в противодействието на групировката "Ислямска държава".

От президентството в Анкара също съобщиха за разговора Ердоган - Тръмп, но без да се съобщават каквито и да било подробности. "Дейли сабах" само обяви продължителността му - 45 минути. Вероятно двамата президенти са обсъдили и ситуацията в Сирия и Близкия изток, предполагат агенциите.

При управлението на предишния американски президент Барак Обама отношенията между Турция и САЩ бяха обтегнати, а Анкара изрази разочарование от нежеланието на Вашингтон да екстрадира мюсюлманския проповедник Фетхуллах Гюлен, когото Турция обвинява в организирането на неуспешния опит за военен преврат. Същевременно турските власти уволниха още почти 4500 държавни служители в рамките на наказателните мерки след неуспешния преврат. След опита за преврат властите предприеха мащабни чистки, като над 40 000 души бяха арестувани, а над 125 000 бяха уволнени или отстранени от длъжност.