Татяна Дончева и Румен Петков имат дълго минало, събития, които ще останат в историята и няма как да се променят, призна лидерката на "Движение 21" в ефира на бТВ. Но подчерта, попитана как след това наследство в отношенията се влиза в коалиция с АБВ:

"След като евреи и араби могат да започнат да преговарят за мир, след като в Ирландия ирландската републиканска армия и властите спряха да се бият - и ние можем да си подадем ръцете в името на някои смислени неща, които трябва да се случат."

Повод за коментара й бе забележката на водещия Хекимян, който цитира репликата на Петков за "тишината в спалнята" на Дончева и нейните не по-малко устати дуплики за бедствия и аварии. Доскорошният зам.-председател на АБВ призна:

"Надали това е фразата, с която мога да се гордея, казал съм и по-смислени неща."

Двамата политици отбелязаха като по-важна нуждата от алтернативна левоцентристка обединена формация, а не споровете от миналото.

"На нас с Таня да ни вадите фразите...", започна Петков.

"Ще напишете...", опита се да довърши Дончева, но безуспешно.

На въпрос кой е предложил събирането на двете партии, Петков каза:

"По-скоро това е осъзната необходимост да се даде на обществото адекватна алтернатива. Заливат ни с обещания, които са толкова абсурдни, че никой нормален човек не би им обърнал внимание."

Дончева пък веднага бе готова с примери за такова обещание:

"Четете в програмата на БСП как здравеопазването за здравноосигурените ще бъде безплатно. Извинявайте много, ако си плащате здравните застраховки, вие имате платено здравеопазване. Ако не си ги плащате, имате безплатно, защото държавата поема здравеопазването. Това предлага БСП", отсече тя. "След като ГЕРБ преди два месеца отказа 300 лв. пенсия, защото ги няма в хазната, как изведнъж се появиха двойни заплати за учителите?"

Румен Петков пък бе критичен към идеите за връщане на наборната войска, които според него са неадекватни, тъй като нямаме раждаемостта, която да поддържа армията ни.

"Младежите не искат срещу заплащане да отидат, ние лъжем техните бащи, че ще връщаме наборната войска", заяви той.

И подчерта, че кмет на АБВ е спазвал много по-сериозни обещания - да даде по 1000 лв. на новородено.

Според Дончева АБВ и "Движение 21" не просто имат шансове на вота, но имат и резерв.

"Социолозите не ни дават влизане поотделно. Най-вярната социология са изборите. Сега имаме един резерв, в който можем да си позволим някъде да се издъним. Макар че няма."

Тя подчерта, че социологическите проучвания се ползват за манипулиране на хората.

"Няма как Корнелия Нинова да се справя с мафията, с паралелната държава, докато след като Радев взе властта, членовете на нейната партия чакат в коридорите на Българската банка за развитие за преразпределението на парите."

Двамата коментираха и факта, че Веселин Марешки е с обвинение за рекет, нещо, което според тях се крие от хората.

Петков изказа тезата, че ГЕРБ и БСП се сменят постоянно, без никой да търси отговорност на другия.

"БСП спря "Белене", ГЕРБ го досъсипа. БСП започна кризата в отношенията с Русия, ГЕРБ я разви", обясни той.