"Зелените" и ДЕОС ще са двете партии, които ще направят коалиция под името "Движение Да, България". Така формацията на Христо Иванов ще подаде днес документи за регистрация за изборите на 26 март. Това потвърди лидерът на "Да, България" Иванов пред БНТ тази сутрин. Късно снощи от формацията се похвалиха, че само за ден са събрани над 20 000 подписа за участие във вота като коалиция, след като регистрацията им в съда като партия бе осуетена от две "фиктивни" и една реална жалба.

Заради бързото събиране на подписи Иванов заяви:

"Да, България" стана национална партия за един ден."

Той повтори как акцията с осуетяването на регистрацията на партията в съда и самостоятелното й явяване е изчислена до минута, не може да каже кои са конкретните извършители, но е сигурно, че зад действията стоят тези, които "искат да се запази корупционното управление в България". По думите му формацията била "единствената, която не само говори за борба с корупцията, но има капацитета и волята да я проведе".

Иванов благодари на "Зелените" и ДЕОС и обясни защо са предпочетени тези две партии за коалицията - защото са се съобразили с решението на националния съвет на "Да, България" за явяване на вота под това име и са предложили коалиция. На въпрос за отношенията с "Нова република", които също предложиха общо явяване на "Да, България", лидерът на новата формация заяви:

"Ние очакваме сътрудничество в парламента с "Нова република", призовахме за общи застъпници, защото гарантирането на честни избори е общ интерес. Не гледаме на отношенията си в конфонтационен режим, напротив."

По думите му "Да, България" и дясното обединение "Нова република" се борят за различни политически и електорални ниши.