Регионалният парламент в Шотландия отхвърли плана на британската премиерка Тереза Мей за излизане от ЕС, предаде АФП.

Това става чрез вот, който обаче е символичен и юридически необвързващ.

Гласуването демонстрира разногласията между четирите съставни страни на Обединеното кралство за "Брекзит". Англия и Уелс гласуваха за излизане от ЕС на референдума на 23 юни 2016 г. Но мнозинството жители на Шотландия и Северна Ирландия предпочетоха оставането в съюза.


 
Гласуването в парламента в Единбург се състоя по инициатива на Шотландската национална партия (ШНП), която има мнозинство. Шотландският първи министър Никола Стърджън, която е и лидер на ШНП, неведнъж призова интересите на Шотландия да бъдат отчетени по време на предстоящите преговори за "Брекзит".

Против започването на преговорите за условията за излизането на Великобритания от ЕС гласуваха 90 депутати от шотландския парламент. "За" бяха 34-ма.

На 1 февруари депутатите от парламента в Лондон пък подкрепиха със значително мнозинство плана на Мей за напускане на съюза. За "Брекзит" гласуваха 384-ма представители от 498-членния парламент. Излизането от ЕС бе подкрепено по-убедително, отколкото на референдума на 23 юни 2016 г. Тогава за "Брекзит" се изказаха 51,9 на сто от гласувалите.