Американската компания Aurora Flight Sciences разработи устройство, което може да изстрелва и да лови малки дронове, предаде Нюз.Ру.

На външен вид апаратът прилича на ръка. По тази причина той е наречен SideArm, т.е. "странична ръка".

Устройството било разработено по поръчка на DARPA - американската Агенция за перспективни проучвания в отбраната. То представлява стрела за кран с направляваща греда в края й.

 

При изстрелването дронът се окачва на гредата с помощта на специална система за закрепване. След това пневматична машина в апарата засилва малкия самолет, който излита.

При ловене на дрона на единия край на гредата се окачва конструкция с опъната мрежа. На другия край се слага въздушен аерофинишер. При приближаването си дронът се закачва за него, след което носовата му част попада в мрежата и той спира. По подобен начин спират изтребителите, приземяващи се на корабите салометоносачи.

От известно време пък в Холандия използват специално обучени орли за лов на дронове. От метода веднага се възползва британската полиция, като по този начин не позволява дронове да вкарват в затворите оръжие и наркотици.