Служебното правителство измени постановлението си за план-сметката на парламентарните избори на 26 март, за да обезпечи машинното гласуване. Колко ще струват нужните машини за всички изборни секции (по различни оценки става дума за между 13 и 8 хиляди за апарат) обаче все още не е ясно. Каквато и да се окаже сумата обаче, кабинетът ще я отпусне, след като ЦИК обяви обществена поръчка и има проект за договор с доставчик.

Това става ясно от правителственото постановление, одобрено днес. Финансовият министър Кирил Ананиев обясни, че се предлага от заместник министър-председателя по вътрешен ред и сигурност Стефан Янев, съгласувано с ЦИК, да направи предложение на базата на договор за обществена поръчка и какъвто излезе резултатът, тази сума ще бъде включена в план-сметката.

"В проекта на постановлението няма граница. Ние сме длъжни да осигурим този ресурс. Това е основната задача на правителството, да осигури изборите", заяви Ананиев.

До момента от ЦИК не са обявили обществена поръчка за осигуряване на машини за гласуване. До казуса се стигна, след като Върховният административен съд обяви за нищожно решение на ЦИК машини да има отново в едва 500 секции, защото в Изборния кодекс е предвидено изрично на вотовете след 2016 г. машинно гласуване да бъде осигурено навсякъде като опция за подаване на вот.