Служебният премиер Огнян Герджиков смени 14 от общо 28 областни управители в страната, съобщиха от правителствената информационна служба след първото редовно заседание на служебното правителство днес.

Така зам.-кметът на община Гоце Делчев Валери Сарандев ще е новият областен управител на Благоевград. Завършил е Школата на МВР в "Симеоново", магистър е по право от ЮЗУ „Неофит Рилски“ в Благоевград.

Във Варна поста заема Тодор Йотов, който преди години е бил военен аташе на България в Полша, Литва, Латвия и Естония. Завършил е ВВМУ „Никола Вапцаров“, където е бил впоследствие ръководител на офис „Международна дейност“.

Във Велико Търново областен управител става Николай Йоцов, който е бил експерт в ИА „Военни клубове и военно-почивно дело”. Завършил е ВВАУ в Шумен, ВА в Киев, притежава магистърска степен по стопанско управление от НВУ „В. Левски”, където е бил и преподавател. 

Управителят на БКС-Враца Момчил Младенов става областен управител в региона. Бил е заместник-кмет на община Враца в периода 2003-2007 г.

Постът в област Кърджали ще бъде зает от Начо Ковачев, който е бил е заместник областен управител на Кърджали от 2001 до 2009 г. Завършил е ВВАУ в Шумен, както и ВА „Г. С. Раковски“ в София.

Областната управа в Кюстендил поема Йордан Татарски.

Новият областен управител на Ловеч е Пенка Николова. Смени има и в Силистра и София-област, а постовете също заети от хора, които са били в областните администрации и преди - по времето на НДСВ или на кабинета "Орешарски". 

Областен управител на София-област става Диана Тонова, а на  Търговище - Валери Симеонов, който има дългогодишен стаж на различни позиции в администрацията на община Търговище.

Минко Ангелов става областен управител на Хасково. В периода януари 2012 г. – март 2014 г. той е бил заместник-кмет на община Хасково, преди това е бил и общински съветник.

Областен управител на Шумен става Валентин Александров – бивш директор на ОДМВР-Шумен. Той е магистър по педагогика от Шуменския университет, специализирал е публична администрация в УНСС. 

Георги Чалъков е назначен за областен управител на Ямбол. От 2015 г. той е заместник-кмет на община „Тунджа”.