По заповед на германската Главна прокуратура терорист от “Даеш” (“Ислямска държава”) е задържан за членство в престъпна групировка и извършено военно престъпление в Сирия.

Арестът е бил извършен в източната федералната провинция Мекленбург-Предна Померания, община Грайфсвалд.

Заподозреният в извършване на тежки престъпления е 31-годишният сириец Акрам А. По данни на Главна прокуратура мъжът е командвал контролен пункт на "Даеш" в родината си. Въпросният пункт е бил изграден, за да се предотвратява възможност за напускане на  контролирани от ислямистката групировка територии.

Това е и първото основание за ареста – участие в престъпна групировка.

Второто е изнасилване на сирийка. В началото на 2016 г. жената е възнамерявала да напусне с децата си окупирана от "Даеш" територия. Акрам А. я спира на командавния от него контролен пункт под претекст, че трябва да й осигури необходимото разрешеително да напусне района. Мъжът отвежда жената в къща, където брутално я изнасилва. Това престъпление се квалифицира като военно. Жертвата е бягала от окупирана от "Даеш" територия и така е била под защитата на международното право. Според параграф 8, точка 4 от Международния наказателен закон на наказателно преследване подлежат извършили изнасилване или упражнили сексулна принуда спрямо защитени от хуманитарното международно право лица.

Очаква се още днес съд да определи мярката за неотклонение на задържания Акрам А. – най-вероятно постоянен арест.

Сега става ясно, че задържаните наскоро в Анкара двама ислямисти от "Даеш" са пристигнали в Турция от Северна Германия.  Зулхайрат С. е живял близо до Хамбург и до отправянето си към Сирия през Турция редовно е тренирал в клуба по бокс в хамбургския квартал Билщет.

Аднан С. е живял в Бремен, но се е подвизавал под името Александър Мутич.

И двамата заподозрени терористи са македонски граждани, разкри в. "Билд". Турската прокуратура им повдигна обвинения за подготовка на атентати в Европа.