Ако имате абонамент за Voyo или Netflix, вече ще можете да го използвате не само в България, но и когато пътувате в другите държави на Европейския съюз. Мярката влиза в сила от началото на следващата година.

Това позволява регламент, по който се споразумяха снощи държавите членки и Европейският парламент.

Законодателството означава, че гражданите на ЕС ще могат да се възползват от абонаментите си за онлайн съдържание еднакво на цялата територия на съюза. 

Това се отнася за филмите, спортните състезания, електронните книги, видео игрите, музиката. 

"Това е нова стъпка към премахване на бариерите в цифровия единен пазар", каза по този повод заместник-председателят на Европейската комисия Андрус Ансип.

През 2016 г. 64 процента от европейците са сваляли от интернет игри, снимки, филми или музика, все повече - на мобилни устройства, гласи изследване, цитирано от Комисията. Година по-рано всеки трети европеец е искал да има трансгранична преносимост на абонамента му.

Регламентът, който все още трябва да мине през гласувания в Съвета на министрите и в пленарно заседание на Европейския парламент, внася измения в режима на защита на авторските права при дигиталното съдържание.

Той засяга платформи за видео по поръчка (Netflix, HBO Go, Amazon Prime, Mubi, Chili TV), онлайн телевизионни услуги (Viaplay, Now TV, Voyo), музикален стрийминг (Spotify, Deezer, Google Music), онлайн видео игрите, предлагани в Steam и Origin.