Правата на държавата в капитала на НДК вече ще бъдат упражнявани от Деница Златева, служебния вицепремиер по подготовката на председателството на България на Съвета на Европейския съюз догодина, разбираме от едно от решенията на днешния Министерски съвет.

Досега принципал на държавното дружество беше вицепремиерът по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев. Приетото от правителството разпореждане е свързано със структурните промени в кабинета, съобщават от МС.

Възлагането на тези функции на вицепремиера Златева е свързано с отговорностите ѝ по координация на подготовката на българското председателство на Съвета на ЕС и с организирането на различни прояви в НДК, съпътстващи председателството.

Деница Златева е дългогодишен международен секретар на БСП. Тя е завършила „Корпоративен мениджмънт“, както и Балканското училище по политика. Владее английски, немски, руски и испански език. Кариерата ѝ започва в частния сектор, като е била административен мениджър на „Байер-България“ ООД.

През 2013 г. става депутат от БСП, а по-късно е и председател на парламентарната комисия за контрол на еврофондовете. През 2012 г. е избрана за вицепрезидент на Социалистическия интернационал на жените.

Площад "Славейков"