Второто издание на тенис турнира Garanti Koza Sofia Open се изкачи на по-високо технологично ниво.

За първи път в зала „Арена Армеец“ се използва технологията „Ястребово око“ за оспорване на съдийските решения. Не всички турнири от категория АТР 250 разполагат с видеоповторение. Отговорник за технологията София е Марта Мрозинска от Полша. В екипа, който обслужва системата на място, е и българинът Александър Пенев.

„За първи път използвах „Ястребово око“ в мача ни на двойки с Александър Лазов. Поисках го за топка, която беше дадена аут, но се оказа добра и това ни донесе точката. Техниката определено помага и на тенисистите, и на съдиите. А и е голяма атракция за публиката“, коментира Димитър Кузманов.

Александър Лазаров също е доволен от видеоповторението в София. Той го поиска два пъти в мача си срещу Раду Албот и един път спечели.

Технологията "Ястребово око", която се използва вече в няколко спорта, предимно в САЩ, дебютира в България през миналата година, но на футбол - за мача от третия предварителен кръг на Шампионската лига "Лудогорец" - "Виктория" (Пилзен).



Друга новост е информацията, която се изписва на LED таблата, които ограждат централния корт. Освен реклами на спонсорите, те показват и кога даден играч е стигнал до точка за пробив, постигнал е директна точка от начален удар (ас) или има мачбол.

Турнирът има вече и мобилно приложение myGarantiKoza. Апликацията може да бъде изтеглена oт Google Play Store или App Store.

Междувременно станаха ясни ориентировъчният начален час и първият съперник на Григор в турнира. Първата ни ракета ще излезе на корта в четвъртък около 18 часа, а срещу него ще излезе полякът Йежи Янович. Той спечели с 6:4, 6:4 срещу Дуди Села (Израел). Поне 10 000 зрители ще присъстват на двубоя на Гришо, първи за него в България от 2013 г. насам.