Парламентът отхвърли искането на президента и на Инициативен комитет за провеждане на референдум за изборното законодателство. Решението за пореден път бе в ръцете на ДПС. Депутатите от движението първо подкрепиха ГЕРБ в искането им да се подложи на гласуване искането за референдум по три въпроса - за мажоритарния вот, електронното гласуване и задължителното гласуване. След това обаче ДПС подкрепи БСП, които не искаха да има референдум по трите въпроса, а само по един - за задължителното гласуване.

"Ако валидните подписи бяха над 500 000, днес щяхме да бъдем длъжни да вземем решението, а това противоречи на Конституцията", каза лидерът на ДПС Лютви Местан.

Според него ако депутатите не са получили мандат от избирателите си да подкрепят референдума, не е редно друга група граждани да ги заставя да направят обратното.

"Най-голяма жажда за референдуми има в страни, в които има дефицит на демокрация", смята Местан. Според него в България референдумите са играли по-скоро негативна историческа роля, защото са прикривали политически решения.

"Демократичната процедура не е достатъчно условие за възпроизвеждане на демократичен резултат. С промени в избирателната система не могат да се решат недъзите на политическата ни система", заяви Местан. 

Зам.-председателят на Народното събрание Мая Манолова заяви, че референдумът е опит за употреба на гражданската енергия в полза на ГЕРБ. За пореден път тя обясни, че електронното гласуване е противоконституционно, защото не дава гаранции за тайната на вота. Манолова каза още, че въпросът за мажоритарния вот е неясен, тъй като не е посочено каква част от депутатите ще се избират мажоритарно.

Според Манолова е правилно да има референдум за задължителното гласуване, но тя лично щяла да гласува против него, ако има такова допитване. Според Янаки Стоилов задължителното гласуване може да реши проблемите само временно и частично.

"Свободната воля на избирателите иска тяхната намеса, те не ни вярват вече", каза депутатът от ГЕРБ Данаил Кирилов.

Според него хората искат да редактират политическата ни система, включително конституционния ни модел.

"БСП е в шок и ужас, защото отговорът на гражданите и на трите въпроса най-вероятно ще бъде "да", каза Красимир Ципов от ГЕРБ.

"В чужбина няма Бобов дол". Така пък се аргументира Димитър Лазаров от ГЕРБ по повод опасенията, че електронното гласуване не пази тайната на вота.

От Инициативния комитет вече внесоха жалба във Върховния административен съд (ВАС), с което се надяват той да им позволи да допълнят подписката си. Ако това се случи и подписите станат над 500 000, референдумът и по трите въпроса ще стане задължителен.