Правителството си отива, но това в никакъв случай не означава, че спира да работи и да приема важни решения.

Или поне това става ясно и от дневния ред на утрешното редовно заседание на министрите. Той се състои от 37 точки. Те са в т.нар. явен дневен ред, решенията от който се публикуват, както и стенограмата от дебатите между министрите. Кабинетът обаче често заседава и оперативно, т.е. разговорите и решенията остават закрити.

Любопитна е последната точка от редовното заседание. Тя е за определяне на състава на българската делегация, която ще участва в срещата на най-високо равнище на НАТО, която ще се проведе на 4 и 5 септември в Уелс, Великобритания. Който и да изпрати българската страна, то едва няколко седмици по-късно той по всяка вероятност ще се счита за "непредставителен". Причината - предсрочният вот ще е на 28 септември, 5-и или 12-и октомври.

Утре правителството ще одобри и две двустранни споразумения. Едното е с Гърция и е за съвместен контрол на граничния пункт Маказа-Нимфея. Второто е протокол между министерствата на вътрешните работи на България и Чехия за съвместни патрули "за опазване на обществения ред и сигурност" в курортите ни по време на активния туристически сезон.

Отделно предстои да бъдат утвърдени няколко споразумения за сътрудничество. Споразуменията, меморандумите за разбирателство и пр. обикновено са прелюдия към официални премиерски визити в чужбина. Така например утре се очаква да бъде утвърдено споразумение с Унгария за военните гробища, както и изменение в споразумения с Индонезия относно туризма. 

Кабинетът ще вземе утре решение и за това да възложи на премиера да подпише "споразумението за асоцииране между ЕС и Европейската общност за атомна енергия и техните държави членки" и Молдова и Грузия. Ще бъде гледан и редовният доклад за състоянието на администрацията. 

Включени са и няколко точки за отчуждаване на земи, даване на концесии и имоти. Това не е необичайно за заседанията на Министерския съвет.  В случая утре става въпрос за отчуждаването на имоти частна собственост, свързани с изграждането на магистралите "Струма" и "Марица". Предвидени са и четири концесии на подземни богатства, както и пет точки за прехвърляне на имоти.