Обществото не трябва да създава "стени, а мостове", за да окуражи добрите отношения между хората. Това заяви днес папа Франциск, съобщи Ройтерс.

"Нека не вдигаме стени, а мостове, да не отговаряме на злото със зло, да надделеем над злото с добро", казал той. И добавил: "Един християнин никога не би казал: "Ще ви накарам да платите за това." Никога! Това не е християнски жест. Обида се преодолява с прошка, с това да живееш мирно с всички."

Папата не спомена Доналд Тръмп поименно, но е ясно, че коментира плановете на американският президент да построи стена с Мексико, спираща нелегалните мигранти. Тя първо ще бъде платена от американския бюджет, но Тръмп обещава многократно: "Ще накарам Мексико да плати".

Всъщност и Светият отец се повтаря - той още миналата година коментира идеята на Тръмп за стената с думите "това не е християнско".

Миналия месец Франциск обеща, че няма да си формира мнение за Тръмп преди да види какви политики новият президент смята да въведе. Когато кандидатът на републиканците встъпи в длъжност, папата му препоръча да се води от етичните ценности, да се грижи за бедните и отхвърлени по време на мандата си.