Румънският евродепутат Зигфрид Мурешан поиска днес от Пол Манет, министър-председател на белгийския регион Валония, да се извини за свой призив България, Полша, Румъния и Унгария да напуснат ЕС.

"Нашите страни и нашите граждани не заслужават по-малко от която и да е друга страна да принадлежат към Европейския съюз", казва в писмо до социалиста Манет Мурешан, който е от дясноцентристката Европейска народна партия.  "Настоявам за пълно оттегляне на гореспоменатото ви изявление, както и за изрично извинение от ваша страна на хората от тези страни".

Нямаше веднага реакция от Манет. В интервю за белгийския бизнес всекидневник "Еко" миналия уикенд той бе цитиран, че "един Полекзит, Унгекзит, Румекзит и Булекзит са желателни" в бъдещия ЕС, който според него трябва да се преструктурира след напускането на Великобритания.

Същото Манет казва за други членки на съюза, например Дания и Швеция, които не участват в общата валута. Те по думите му заедно с централно- и източноевропейски държави трябва да сключат споразумения за свободна търговия с ЕС, но да прекратят членството си в него.

От началото на серията кризи в ЕС белгийски лидери неколкократно призовават за по-малка и по-интегрирана Европа, основаваща се на 19-те държави от Еврозоната. За това са се изказвали предишният федерален министър-председател, социалистът Елио ди Рупо и сегашният Шарл Мишел, който е либерал.

В съвместно изявление от 3 февруари т.г. Мишел и колегите му Марк Рюте от Холандия и Ксавие Бетел от Люксембург говорят за "различни пътища на интеграция в ЕС" след "Брекзит", които да осигурят "ефективни отговори на предизвикателствата, които  засягат държавите-членки по различни начини".

Документът е адресиран до среща на върха на ЕС през март в Рим, където той ще отбележи своята 60-годишнина и се очаква да вземе стратегически решения за бъдещето си след напускането на Обединеното кралство.

Белгия е родината на сюрреализма, където политиците често говорят екстравагантно. От думите им обаче рядко следват съответни дела, извън рекордно дългите правителствени кризи. Последната продължи година и половина, преди да завърши с предишния шестпартиен кабинет през октомври 2011 г.

В интервюто си Манет се самоопределя като "може би първия евроскептичен социалист". Позицията му се различава диаметрално от тази на европейската левица.

Името му нашумя извън Белгия, когато Валония, южния френскоезичен регион на федерацията, се опита да блокира споразумението за свободна търговия между ЕС и Канада (СЕТА) в края на миналата и в началото на тази година, но успя само да го забави.