Софийската градска прокуратура отказа да образува разследване за безстопанственост и длъжностни престъпления срещу служители на НАП, отговорни за несъбирането на над 760 млн. лв. задължения към съдебната власт.

Това беше тема на разискване на днешното заседание на ВСС, след като самият ВСС сезира държавното обвинение срещу приходната агенция - че не му събира милионните вземания.

Изненадващо, по предложение на Соня Найденова кадровиците днес се "изрепчиха", като решиха да оспорят отказа пред Софийската апелативна прокуратура. 16 от пленума на ВСС гласуваха „за”, едва 3 бяха ”против” – Димитър Узунов, Ясен Тодоров и Незабравка Стоева, пише сайтът "Де Факто легал". Комисията „Бюдежт и финанси”, която оглавява именно представляващият Димитър Узунов предлагаше прокурорското постановление да се приеме само за сведение (макар че колосалната цифра е по-голяма от бюджета на цялата съдебна власт за цяла година, б.р.) Сотир Цацаров го нямаше.

ВСС реши да сезира прокуратурата за бездействието на НАП в края на септември 2016 г., след като за пореден път стана известно, че агенцията по приходите с години е отказвала да събира вземанията на Темида от неплатени такси, разноски, глоби и сумата. Сумата достигна близо 750 млн.лв. в края на 2015 г., а днес вече са над 769 млн.лв., обяви Елка Атанасова.

Конкретният повод за обръщането към прокуратурата бе писмо от експредседателя на СРС Методи Лалов, който сред многото други сигнализираше за куп проблеми - един от които е, че заради бездействието на НАП-София по давност са погасени вземания за 5 447 115, 57 лв.

Днес Соня Найденова настоя отказът за образуване на досъдебно производство да бъде оспорен от ВСС. А Елка Атанасова обяви пред кадровиците, че прокурорската проверка се е свела до... снемането на сведения от 4 лица – двама служители на НАП – директор по събиранията и негов заместник и двама служитери на Софийския районен съд.

Установено е, че от близо 11 000 длъжници по образуваните изпълнителни производства в София, само по 577 са поискани сведения за имществото на длъжниците. При това положение остава неясно как е преценено, че при 36 % от длъжниците липсва имущество, категорична бе тя.

Темата с милионните несъбрани вземания на Темида излиза на дневен ред всяка година, когато там се карат по бюджета.

Бившият финансов министър Владислав Горанов (който каза, че ако напишат в закона, че е крокодил, той няма да стане крокодил, б.р.) откровено беше заявил на кадровиците, че НАП няма ресурс да се занимава и с техните вземания, защото акцентите й са върху преките данъци.