Настояване за смяна на синдиците на фалиралата банка КТБ и за провеждане на реално разследване на банкрута изпратиха представители на обединението "Нова република" до финансовия министър в служебния кабинет Кирил Ананиев. 

Писмото е подписано от председателя на "Нова република" Радан Кънев и бившите депутати Мартин Димитров, Петър Славов, Методи Андреев и Иван Иванов. Второто искане е да се направи проверка и да се огласят имената на получателите на необезпечени кредити от КТБ, свързани с репресивния апарат на комунистическия режим - Държавна сигурност.

Основание за проверка на досиетата от ДС са промените в закона, прокарани от Димитров, Славов и Андреев в последните часове от работата на 43-тия парламент.

"През последната година действията на държавните институции по разкриването на замесените лица и връщане на източените пари от КТБ са крайно неубедителни и разочароващи. Въпреки настоятелните искания и може би десетките парламентарни въпроси по темата от страна на Радан Кънев, Мартин Димитров, Петър Славов и Методи Андреев фирма за международни разследвания беше наета единствено за писането на аналитичен доклад, но не и за реалното връщане на източените средства. Отношението към проблема в края на мандата на кабинета „Борисов-2” дори граничеше с безхаберие, като на парламентарен въпрос  за събираемостта, зададен от Мартин Димитров и Петър Славов през януари 2017 г., министърът на финансите дори не сметна за необходимо да отговори", пишат от "Нова република" до Ананиев. 

Те настояват и за проверка на "действията и бездействията" на ДАНС преди и по време на фалита на банката - нещо, записано в доклада на временната парламентарна комисия, която проверяваше случая КТБ, но нито една институция не е предприела мерки. 

"От общо подлежащи на разпределение между кредиторите 600 млн. лева в началото на 2017 г., по публични данни, едва около 180 млн. лева са събрани от синдиците. Това е в пъти по-малко от прогнозата на независимия консултант AlixPartners, който след анализ на кредитния портфейл прецени като събираеми в 12-месечен срок между 600 и 800 млн. лв. при оптимистичен сценарий", припомнят още от обединението на Ананиев.

Затова от "Нова република" искат от финансовия министър и ангажиране на компания за международни разследвания за връщане на източените средства от КТБ АД в масата на нестоятелността на принципа – фирмата получава като възнаграждение процент от възстановените суми, без да й се заплаща първоначално възнаграждение.