Бившият министър на вътрешните работи и едно от лицата на движение АБВ Румен Петков нарече случващото се около Корпоративна търговска банка „един от най-силните етюди от 1990 г. до днес за отклоняване на общественото внимание от реалните проблеми“.

За да влязат 13 прокурори в сградата на една банка, то вътре трябва да има въоръжение като на Бин Ладен, един камион наркотици или поне труп - нещо, което в крайна сметка не видяхме“, заяви Петков в предаването „Лице в лице“ по бТВ.

Той нарече действията на прокуратурата срещу банката „шоурум“, който „способства на всичко друго, не и на демокрацията, не и на институционализма”.

Най-големият проблем според Румен Петков е, че в сблъсъка между депутата от ДПС Делян Пеевски и банкера Цветан Василев са се намесили институциите и „то по един недопустим начин“.

Петков не очаква това да доведе до проблеми в банковата система. По-рано БНБ и Асоциацията на банките също увериха, че системата е стабилна и призоваха за умерено публично говорене.

Бившият вътрешен министър остро атакува прокуратурата, защото била „абсолютно безконтролна институция“.

Тя не се отчита нито в Народното събрание, нито никъде. И има и други примери, освен прокуратурата, за институции, които са безконтролни и на това трябва да се сложи край, трябва да се установи контрол”, призова Петков.

Бившият политик от БСП даде примери за случаи, в които прокуратурата продължава да проявява недопустимо бездействие.

В продължение на дни медиите даваха множество примери за купуване на гласове, натиск върху избирателите и ред други нарушения, а прокуратурата не си мръдна пръста“, коментира Петков.

Именно това отвращавало хората и затова те не искат да ходят да гласуват.