Русия вече счита Румъния за заплаха.

Това заяви в интервю за Интерфакс Александър Боцан-Харченко - директор на Четвърти европейски отдел на външното министерство в Москва.

Причина е разполагането на територията на северната ни съседка на елементи на американската противоракетна отбрана (ПРО).

"Що се отнася до позицията на Румъния, позицията на ръководството на Румъния, което превърна страната в преден пост, за нас това е явна заплаха. Това е заявено на румънската страна, включително публично", каза Боцан-Харченко.

И продължи:

"Всички тези решения, тези планове представляват заплаха за Русия и естествено те са насочени, на първо място, срещу Русия. Факт е, че това усложнява до крайна степен взаимодействието и сътрудничеството. Но заедно с това трябва да съхраним и да използваме възможностите, които имаме."

По думите на дипломата "е забелязана откровена антируска, дори русофобска линия от страна на Букурещ при вдъхновеното реализиране на санкциите и възторга от антируската риторика".

"При това имаме основи за сътрудничество, имаме точки, на които можем да се опираме, за да преодолеем тази неблагоприятна ситуация в нашите отношения... И ще се стремим все пак към това да взаимодействаме конструктивно", смята Александър Боцан-Харченко.

Клуб Z припомня

Елементите на американската противоракетна отбрана - радар и прехващачи, се намират в базата в румънския град Девеселу. Той е близо до границата с България, на 50 километра от Никопол. Радарът заработи на 12 май 2016 г. Клуб Z бе единствената българска медия, чийто пратеник присъства на събитието.

Системата е известна като Aegis Ashore. Названието й идва от Егида - митичния щит на Зевс от козя кожа.

Още при откриването на радара генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че той не е насочен срещу Русия и дори не е с нападателна, а със защитна цел. Предназначението е прехващане на ракети с малък и среден обсег на действие.

Руският президент Владимир Путин обаче бе на коренно различно мнение. Още на другия ден след откриването на радара той предупреди, че страните, в които има елементи на американския щит, вече няма да спят спокойно.

А генерал-лейтенант Айтеч Бижев - зам.-командващ ВВС и отговарящ за ПВО, заяви, че при това положение Румъния трябва да стане първостепенна мишена в случай на криза. Според него щабът в Девеселу трябва да бъде унищожен за няколко минути. Един от начините е насочването на ракети "Искандер".