Двеста хиляди евро, събрани чрез търгове на творби на Кристо, ще отидат в помощ на Детската болница в Банги в Централната африканска република. Помощта е плод на обединените усилия на българския художник, който живее в Щатите, и папа Франциск, съобщава „Радио Ватикана“.

Проектът „Кутията на Кристо, между изкуството и милосърдието, подарък за Банги“ бе представен през май миналата година във Ватиканските музеи. От самото начало идеята е благотворителните средства от него отидат към децата на Банги.

В сърцето на начинанието е Кристо, „опаковал“ фрагмент от „Атинската школа“ на Рафаело. Работата бе представена лично от него в Пинакотеката, а сетне дарена на Ватикана, където и сега се пази в Секретариата за комуникации при Светия престол.

След това Кристо е опаковал в полупрозрачен полиетилен триста екземпляра от компактдискове „Откриване на Ватикана“. Обложката на тези дискове изобразява фигура от „Атинската школа“, една от най-известните фрески в светата държава.

„Кутиите“, всяка с уникален номер и подписана от художника, бяха продадени от аукционна къща „Кристис“ за по 1000 евро всяка на събития в Лондон, Торино, Милано и Рим. Общата събрана сума е 200 хиляди.

"Площад Славейков"