При масирана полицейска операция с участието на 450 униформени, сред които и барети, тази нощ бяха претърсени 12 обекта във федералната провинция Долна Саксония. Задържани са двама ислямисти, готвили кървав атентат в Германия.

В Гьотинген са арестувани 27-годишен алжирец и 23-годишен нигериец. И двамата са живели със семействата си в университетския град. Известни са били като опасни салафисти.

“Събраните доказателства преди осъществяването на полицейската акция сочеха, че непосредствено предстои осъществяването на терористичен удар от страна на салафистката сцена в Гьотинген. Това наложи решението ни да действаме незабавно”, оповести днес директорът на полицията в града Уве Люринг.

Вътрешният министър на федерална провинция Долна Саксония Борис Писториус добави:

“Нанесохме сериозен удар. Успешната акция за пореден път показва решимостта на силите за сигурност да борят ислямския тероризъм. Разполагаме с достатъчно сили, подготвени сме изключително добре. Въпреки това битката срещу това динамично движение ще изисква още много от нас.”

Министър Писториус отказа повече подробности, тъй като полицейската операция още не е приключила. Детайли се очакват по-късно днес, когато представители на силите на реда ще дадат пресконференция.

Салафистите в Германия са под строгото наблюдение на контраразузнаването. Те набират привърженици на ислямистката терористична организация “Даеш”, с която поддържат тесни контакти.