Стоителството на многофункционалната зала в Бургас среща проблеми. Някои от тях са решими, други - много по-трудно. Става въпрос за казуси по отношение на изграждането.

Това каза служебният спортен министър Даниела Дашева на първата си пресконференция, откакто пое поста. Дашева, която е професор от НСА, представи екипа си, в който като съветник личи футболното величие Емил Костадинов, член на Изпълкома на БФС.

Строителството на "Арена Бургас" бе подновено през миналата година и е сред спорните инфраструктурни проекти на предишното правителство и по-конкретно на Министерството на спорта. То реши да пренасочи 35 милиона лева, предвидени за ремонт на столичния Зимен дворец, към големия лекоатлетически комплекс край морето. Арената там бе започната още през 2014-а, но забуксува заради липсата на средства.

Строител на съоръжението е консорциум, в който е свързваната с Делян Пеевски фирма "Водстрой 98".

Дашева отговори на други въпроси за спортни бази, някои от които са на спортното министерство. 

Ремонтът на зала "Фестивална" в София върви по план. Бави се полагането на новата лекоатлетическа писта, но причината за това е студената зима. Поставянето на настилката ще се случи през пролетта - така и гаранциите, че ще е надеждна и ще издържи дълго, са по-големи. "Фестивална" трябва да заработи отново през месец май.

ММС не е страна по спора на волейболния ЦСКА със "София Тех парк" за малката зала "Армеец". Собственик на остарялото съоръжение е Министерството на икономиката, а "София Тех парк" иска да го затвори, тъй като го счита за опасно.

Емил Костадинов.

Дашева обясни, че ще опита да съдейства за диалог между институциите, за да бъде решен въпросът и младите волейболисти на ЦСКА да има къде да тренират.

Алтернативният ЦСКА 1948 на този етап не може да играе на стадион "Българска армия", каквото желание заяви в официално писмо. Причината е, че стадионът се ползва от ЦСКА-София с договор за наем. Предстои за арената и за базата в Панчарево да се направи търг и който го спечели, ще вземе базите на "червените" на концесия за дълъг период от време.

И двата клуба ЦСКА заявиха желание да участват в обществената поръчка. В началото на годината правителството на Бойко Борисов промени статута на базите от публично-държавна в публично частна собственост. Това обаче не е станало факт още заради административни процеси.

Данила Дашева е на мнение, че предложеният от своя предшественик проект за нов Закон на спорта има нужда от корекции и актуализиране. Законът така и не бе гласуван от парламента преди разпускането му и в момента "отлежава". Професор Дашева като цяло изрази мнение, че спортът в България се нуждае от нова система - според реалностите. За краткия си период като спортен министър тя ще опита да предизвика обществен дебат за бъдещето на спорта.

В момента тече одит за работата на Красен Кралев и неговия екип в ММС за последните две години. Дашева отказа да коментира какво е показала проверката до момента. Все пак тя загатна, че не са открити нарушения и злоупотреби. Засега.