Великотърновският апелативен съд оставя зад решетките до живот Петко Петков от Лясковец.

Делото отиде на втората инстанция след протест на Окръжната прокуратура и въззивни жалби от защитата на подсъдимия, след като той чу най-тежката присъда от Окръжния съд на старата столица.

През 2015 г. Петков бе осъден на доживотен затвор без право на замяна заради това, че застреля баретата Емил Шарков на 14 март 2014 г.

Шарков и негови колеги бяха изпратени на акция в жилището на 55-годишния мъж, който се бе барикадирал вътре след жалби от директора на близкото училище. Петко Петков отговаря пред съда и за опит за убийство на още петима спецполицаи.

При единственото заседание в Апелативния съд на 5 октомври Петков за пореден път заяви, че е невинен, припомни "Дарик". Той обяви, че всичко е заради имотната мафия, която искала да му вземе скъпите и стратегически имоти в центъра на Лясковец.

Четиримата защитници на обвиняемия пък твърдят, че клиентът им е действал при неизбежна самоотбрана.

От своя страна бащата на убития Емил Шарков изрази надеждата си присъдата на Окръжния съд да бъде потвърдена. Според него Петко Петков си е заслужил наказанието, тъй като много добре е знаел, че идва полиция, но не се подчинил на заповедта им. Петков не спазвал законите и не се подчинявал на нищо.

Майка му Стефанка Савова пък опита да бъде конституирана като негов частен защитник, но това не стана, защото е била свидетел и е била разпитвана по досъдебното производство.

В жалбата на четиримата адвокати подробно се обяснява, че не е имало основание за провеждане на специализираната акция срещу Петко Петков. Целта на акцията била задържане на лице с 4 огнестрелни оръжия с изтекъл регистрационен срок. Данни за извършено тежко престъпление срещу Петков обаче нямало.