С много мъки, обрат и помощ от публиката Григор Димитров спечели с 2:1 сета срещу поляка Йежи Янович осминафинала си на турнира "Гаранти Коза София оупън" в "Арена Армеец" - 4:6, 6:3, 7:5. Това бе не само първият мач за Гришо в надпреварата, а и първи на родня земя от 4 години насам.

Янович е 267-и в света, но днес затрудни българина на максимум. В петък предстои четвъртфинал срещу сърбина Виктор Троицки, финалист в столицата ни през миналата година. След края на двубоя първата ни ракета посвети успеха на публиката.

"Вие ме измъкнахте тази вечер, тази победа е изцяло ваша", бяха първите думи на Григор.

Днес той далеч не демонстрира формата си от началото на сезона, но това можеше да се очаква пред пълната зала и огромните очаквания. Като изключим Рафа Надал, Янович със сигурност бе най-тежкият съперник на Гришо от началото на годината.

Зала "Арена Армеец" беше почти пълна. Обстановката бе повече като за футбол или например волейбол, а не за тенис. Публиката възторжено посрещна Димитров, тя скандираше, викаше... Съдията постоянно подканяше зрителите за тишина и сдържаност. Янович със сигурност не е играл в такава атмосфера. Както и Григор. В много моменти границата бе прекрачена - например след сбъркан първи сервис на поляка. Той понесе обиди, подвиквания, освирквания...

На тенис такива неща обикновено не се случват.

На живо гледаше треньорът на Димитров - венецуелецът Дани Валверду, който пристигна в София малко по-късно. В ложата на най-добрия ни тенисист бяха и родителите му.

Сред ВИП гостите бе сръбската певица Лепа Брена (на снимката горе). И куп родни знаменитости от спорта, шоубизнеса, политиката и т.н.

Димитров и Янович бяха играли един срещу друг два пъти, при разменени победи. Гришо не бе излизал на корта на родна земя от зимата на 2013 г., а до днес всичките му двубои, с изключение на тези за "Купа Дейвис", са загуби. Полякът е най-високият тенисист на турнира - 203 см.

Първата голяма сензация в надпреварата от серията АТП 250 стана факт следобед - австриацът Доминик Тийм, №8 в света и първи в схемата, падна още на осминафинал. Той бе сразен с 4:6, 4:6 от грузинеца Николоз Басилашвили (№87 в ранглистата).

Излишно е да се казва, че Тийм беше сред големите фаворити за триумф в София. Той бе в потока на Григор Димитров, прогнозираше се полуфинал мужду двамата. Двубоят на Тийм срещу Басилашвили продължи малко повече от час.

Виктор Троицки (Сърбия) също имаше тежък 1/8-финал - той оцеля с обрат срещу Робин Хаасе (Холандия), 2:6, 6:4, 7:6(3).

Вижте как протече мачът Григор Димитов - Йежи Янович гейм по гейм и сет по сет.

I сет, сервира Григор

1:0. За Григор. Труден гейм, в който българинът се измъкна от 0:30. Той записа три аса.

1:1. Янович демонстрира най-силното си оръжие - сервиса. 

2:1. Гейм на 15, този път Димитров нямаше никакви проблеми. "Закова" още един ас.

2:2. Янович отвърна с гейм на нула.

2:3. Пробив за Янович! Полякът поведе с 30:0 и 40:0, българинът върна една точка, но направи непредизвикана грешка и Йежи осъществи първия брейк в срещата.

2:4. Пробивът е затвърден. Янович догонваше от 0:30, но се измъкна със страхотния си сервис.

3:4. Григор намали резултата. Той обжалва точка с "Ястребово око", загуби тогава, но след това успя да довърши започнатото. Вече е ясно - Димитров ще има труден мач. Той вече е факт.

3:5. Бърз гейм за Янович. Сервисът на поляка действа безотказно до момента. Димитров ще сервира за оставане мача.

4:5. Гейм на нула за българина. Сега пък Янович има подаване за спечелване на сета.

4:6. Сет за Янович, полякът води с 1:0.

II сет, отново първи сервира Григор Димитров

1:0. Много, много труден гейм за българина, който губеше с 15:40. След това трудно успя да подчини поляка, който определено играе много силно до момента.

1:1. Лесен гейм за Янович. Първата ни ракета не може да се нагоди към сервиса на своя съперник. Изглежда скован, прави нетипични за него грешки.

2:1. Сервис гейм за Григор Димитров, този път той се справи по-бързо, макар че пак бъркаше.

3:1. Пробив на Григор! Залата е на крака, обстановката е просто неописуема. "Гришо, Гришо", ехти от хиляди гърла. Българинът най-сетне получи точки за пробив и успя от втората.

4:1. Брейкът е затвърден, най-накрая Димитров реализира подаването си без големи проблеми. Съдията отново призовава феновете към тишина. Чуват се освирквания, което не кореспондира със спорт като тениса.

4:2. Янович показва колебания, но този път успя заради лош ретур на Григор Димитров в две-три ситуации. Полякът е видимо раздразнен от отношението на част от зрителите. Чуват се освирквания и обиди. Жалко и тъжно.

5:2. Димитров крачи към израняване на сетовете. Янович подава за оставане в частта.

5:3. Гейм на нула за поляка. Наред е Григор - той има шанс да изравни сетовете.

6:3. Сетовете вече са 1:1! Гришо грабна гейма на 30. Предстои решителен трети сет.

III решителен сет. Този път първи сервира Йежи Янович

1:0 за Янович. Българинът го смути в един момент с 30:15, но полякът взе връх.

1:1. Гейм на нула за хасковлията.

2:1. Никакви проблеми за поляка. Той възвръща увереността си, поне така изглежда в момента.

2:2. Отново лесен гейм за сервиращия, този път Григор Димитров.

3:2. Йежи Янович не се дава, той отново води в резултата след много добре пласирани сервиси.

3:3. Инфактнен гейм, в който Янович имаше три точки за пробив. Залата отново бе крака при 40:40, тъй като Димитров спаси адски трудна топка - доста атрактивно.

4:3. Гейм за Янович! Маратонски гейм, в който Григор Димитров изтърва три точки за пробив. Жалко.

4:4. Стабилен Гришо спечели на нула. Мачът навлиза в критичната си фаза.

5:4. Йежи отвърна със същото. Григор е на сервис за оставане в срещата.

5:5. В трети пореден гейм сервиращият спечели на нула. Ред е на 267-ия в света.

6:5. Пробив за Григор. Най-сетне! Янович направи три непредизвикани грешки. В две ситуации той се усъмни в решението на съдиите, но не си позволи да обжалва, тъй като има само един "чалъндж". Димитров сервира за спечелване на мача.

7:5. Гейм, сет и мач за Григор Димитров. Той измъкна адски труден мач! Залата е на крака.