416 кита излязоха на плаж в Нова Зеландия днес. Повечето загинаха бързо, докато стотици хора се опитваха да ги спасят, съобщи АФП.

Това не е най-тежкият подобен случай на острова, където редовно китове изплуват на брега - трети е. Имало е случай и с 1000 кита през 1918 г. и 450 през 1985 г. - местните са опитни в това и така изключително бързо към екипа специалисти по дивите животни се включиха над 500 доброволци. Те бързо се организираха на залива Голдън Бей, на плажа "Феъруел Спит", на около 150 км западно от туристическия град Нелсън. Само там е имало 9 такива случая в.за последните 10 години.

Спасени са обаче едва 30% от животните. Задачата е тежка и огромното количество тела е пречело на опитите да върнат огромните бозайници обратно в океана. Ето видео на част от работата им:

Още по-тежко е, че повечето от спасените са се качили на прилива, който ще ги изкара отново на брега.

"С толкова много мъртви трябва да допуснеш, че и останалите са в лоша ситуация. Така че се приготвяме за много травматичен период", предупреди регионалният мениджър на Департамента по консервация Андрю Ламасон.

В миналото китове, които се връщат на брега неколкократно, са били евтаназирани.

Според него има и проблеми с безопасността на доброволците - властите предупреждават, че стреснатите китове могат да ударят някого с опашка или перки. Този вид китове - "пилоти" или "гринди" - могат да тежат до 2 тона и достигат 6 м. 

Симпатичните зъбати "гринди" са сред най-активните масови самоубийци сред китовете.

Вероятно ще трябва да се изкопае и много голяма дупка, защото труповете не могат да се оставят на грижата на другите морски обитатели в туристическа зона.

Ламасон обяснява още, че не е известна причината китовете да се изхвърлят на брега, но според него е свързано отчасти с местната география.

"Ако искаш да измислиш нещо, което да улавя китове, Голдън Бей е перфектният дизайн. На "Феъруел Спит" има огромна "кука" от пясък, заливът е много плитък и щом китовете влязат тук... много е трудно да разберат как да излязат."

Според друга теза ключов фактор е силната социална кохезия сред китовете със зъби. Ако един от тях изплува на брега, десетки и дори стотици други могат да го последват, за да не бъде сам. А един излиза заради болест или тежка рана.