Нашето мото днес е: "Да превърнем страховете на хората в надежда за нацията!"

Това се казва в увода на политическата програма на ГЕРБ, която бе публикувана днес на сайта на партията. За наличието на документа съобщи председателят на щаба на партията за изборите Цветан Цветанов. В следващите 10 дни симпатизантите на ГЕРБ могат да дават предложения и коментари на e-mail tsvetan_tsvetanov@gerb.bg

В програмата на ГЕРБ са засегнати детайлно 18 области от общественото развитие.

По отношение на ЕС партията се обявява против различното ниво на интегрираност на страните членки, защото това би било източник на нестабилност, както и за присъединяването на България към Шенген и еврозоната. Като приоритетен въпрос в отношенията ни със САЩ се изтъква отмяната на визовия режим.

"Отношенията ни с Русия се развиват при съблюдаване на националния ни интерес, както и на принципите на единната ни политика със страните членки на ЕС и НАТО", заявяват от ГЕРБ.

Инфраструктурните проекти и магистралите отново са сред приоритетите на партията. Тя обещава, че ще работи за:

- доизграждане на АМ „Струма” в участъка Благоевград–Сандански, включително тунел „Железница” и през Кресненското дефиле;

- ускорено доизграждане на АМ „Хемус”;

- изграждане на АМ „Калотина–София”;

- изграждане на тунел под връх Шипка;

- изграждане на скоростен път Русе–Велико Търново;

- изграждане на скоростен път по направлението Видин–София;

- доизграждане на Южната дъга на софийския Околовръстен път;

- доизграждане на пътното направление Бургас–Слънчев бряг;

- изграждане на обход на гр. Пловдив;

- целеви инвестиции за подобряване състоянието на участъците от третокласната пътна мрежа, която е в най-лошо състояние;

- целеви инвестиции за осигуряване на пътна безопасност на съоръженията по пътната мрежа – тунели, виадукти, мостове и предпазни огради и пр.

В програмата е записано по-нататъшно изпълнение на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради, увеличаване на финансовия ресурс по тази програма и разширяване на програмата чрез обхващане на тухлени многофамилни и еднофамилни жилищни сгради.

"При изпълняване на програмата на ГЕРБ гарантираме в рамките на мандата минимална работна заплата от 650 лв. и средна работна заплата от 1500 лв. Ние в ГЕРБ знаем, че бизнесът плаща заплати, а правителството помага, като създава среда. Работим за БВП от над 110 млрд. лв. в рамките на мандата при около 86 млрд. лв. за 2015 г."

Това се казва още в програмата на ГЕРБ.

От партията се обявяват за политическо съгласие за свикване на Велико народно събрание и нова конституция. Единственото, което е записано по отношение на прокуратурата, е въвеждането на тримесечни доклади пред парламента на главния прокурор и на шефовете на съдилища. Разследването на корупцията по високите етажи на властта според ГЕРБ трябва да премине към специализирания съд и прокуратура.

По-късно ГЕРБ смениха файла на програмата на сайта си с нов, в който изречението "Да превърнем страхотеве на хората в надежда за нацията" вече липсва (тук). Но хората на Борисов не са изтрили старата програма, която все още е достъпна тук.

Проектът на програма, качен в сайта на партията не е окончателен, защото препоръките и дискусиите по нея продължават. И мотото щяло да е различно.