10:14 часа сутринта. Пред сградата на Президентството има няколко протеста – на „Атака“, на движение „Днес“, а по-късно идват представители и на традиционни протест срещу правителството Пламен Орешарски.

Един от искащите оставка вади знаме на БСП. В този момент бТВ излъчва на живо. Репортер пита „Ще го палите ли това знаме?“

Няма да го палим, ще го поставим на земята“, обяснява млад мъж.

После камерата показва как знамето е постлано на земята, върху него се изхвърлят боклуци, някои започват да го тъпчат. Върху флага са поставени листове с надписи „Не на мафията и корумпираното правителство“ и „Оставка сега“.

Защо искате да поругаете това знаме? – Защото те поругаха европейското знаме. Не е нормално. Нека да разберат, че не са желани. Това е знамето на една престъпна шайка, която ограбва България от 9-ти септември досега“.

Малко по-късно агенциите разпространяват снимки на горящото червено знаме. Това предизвика БСП веднага да разпространи декларация.

"Поругаването на символи, горенето на знамена и книги, рушенето на паметници е форма на агресия и фашизъм", чете зам.-председателят на БСП Янаки Стоилов от парламентарната трибуна.

Стоилов призова политическите партии, които се смятат за демократични, да се разграничат от този акт. Той заяви, че социалистите няма да се уплашат от подобни действия, което бе посрещнато с бурни овации от лявата част на залата.

Преди малко повече от месец, на 9 май, присъстващи на митинг по повод деня на победата, организиран от БСП, запалиха знамето на ЕС. Въпреки, че днес социалистите заявиха, че са против горенето на знамена, тогава те не излязоха с подобна декларация.

По-късно „Протестна мрежа“ се разграничи от изгореното знаме.

По никакъв начин ние не сме участвали, нито сме планирали, нито сме одобрявали, санкционирали или съдействали за подобен акт“, заяви Асен Генов за БНР.

Снимките показват, че горящото знаме е в ръцете на популярния участник в различни протести и по различни поводи Йоло Денев и непознат млад мъж, който държи в едната си ръка знамето, а в другата – запалка. Той не е сред популярните участници в антиправителствените протести и не може да бъде свързан с някоя организация.