Майкъл Флин - съветникът на Доналд Тръмп по националната сигурност, дал на Русия сигнал, че може да разчита на смекчаване на американските санкции, съобщи в. "Вашингтон пост".

Това станало още през декември 2016 г., преди новият президент да встъпи в длъжност и съответно преди Флин да заеме поста си.

Уверенията били дадени на руския посланик Сергей Кисляк, твърди изданието, като цитира настоящи и бивши американски официални представители.

Още през януари бе съобщено, че разговорите били няколко и били водени на 29 декември - деня, в който тогавашният президент Барак Обама въведе нови санкции срещу Москва заради обвинения в намеса в американските избори. Тогава обаче не бяха огласени подробности.

Двама събеседници на "Вашингтон пост" твърдят, че Флин призовал тогава Москва да не реагира твърде остро на новите санкции. Той дал да се разбере, че двете страни могат да преразгледат въпроса след смяната на властта в Белия дом.

Според източниците на вестника подобни действия са неуместни и потенциално незаконни, тъй като става дума за разговори на частно лице с официален представител на чужда държава. И тези разговори засягат решения, взети от ръководството на САЩ. Това е забранено от закона "Логан", приет още през 1799 г. Този закон обаче досега никога не е бил прилаган.

Разговорите са водени в преходния период след избирането на Доналд Тръмп за президент, но преди встъпването му в длъжност.

Самият Майкъл Флин в началото отрече в разговорите да е ставало дума за санкциите, но преди няколко дни прессекретарят му заяви, че съветникът "не си спомня факта на обсъждането на санкциите, но не може да бъде сигурен, че тази тема никога не е била повдигана в разговорите".

Иначе контактите на Флин с посланик Кисляк започнали още преди президентските избори на 8 ноември. Дипломатът признал за контактите си със съветника на Тръмп. Те били лице в лице, по телефона и чрез SMS. Кисляк обаче отказа да сподели дали са обсъждани санкциите.

Преди по-малко от месец в. "Уолстрийт джърнъл" писа, че Майкъл Флин е разследван за връзки с Русия едновременно от ЦРУ, ФБР, Агенцията за национална сигурност (АНС) и Министерството на финансите. Става дума за контраразузнавателно проучване на комуникациите между членове на руския парламент и хора от най-близкото обкръжение на Тръмп.

 През миналата година Флин получи хонорар от руската телевизия RT, за да присъства на галавечеря. На нея той седя на една маса с руския президент Владимир Путин.