„Галъп интернешънъл“ реши да предложи нов експресен телефонен сондаж, този път посветен на отношението към правителството и нагласите за широка коалиция между ГЕРБ и БСП. Преди седмица от агенцията разпространиха друг свой експресен телефонен сондаж, според който БСП минава ГЕРБ с 1%. 1 на сто е в границите на статистическата грешка, а телефонният сондаж е доста по-приблизителен метод за регистриране на нагласите на хората в сравнение с интервюто face-to-face например.

В сегашния телефонен сондаж експериментално е тествано отношението към широка коалиция между БСП и ГЕРБ. Според данните 43,1% са категорично против, 28,6% биха я приели само при определени обстоятелства. Като цяло „за“ са 22,7%.

 

Първите впечатления от служебното правителство са по-скоро благоприятни, сочат още резултатите от допитването. 37,9% споделят позитивни оценки, а 5,6% - негативни. Закономерно, висок е делът на хората, които тепърва ще формират позиция - 45,4%.

Положителното впечатление от служебното правителство идва и от високите стартови оценки на президента Радев, които бяха регистрирани в предходен сондаж на „Галъп интернешънъл“ – 79% положителни оценки срещу 8% отрицателни, напомнят от агенцията.

От "Галъп" са задали въпрос и за машинното гласуване. Най-голям дял от 44,4% смятат, че ако се създаде проблем, вина носи най-вече законодателят, който е поставил трудно изпълними изисквания. 19% виждат вината в ЦИК, а 6,6% - в служебното правителство. Очевидно българите са склонни да отнесат проблема към недостатъците на законодателната дейност у нас – вероятно в синхрон с общото ниско мнение за парламента. Ниското доверие в съда също се отразява. 

 

 

Изследването е реализирано между 7 и 8 февруари 2017 г. по метода на експресния телефонен сондаж.

Размер на извадката 800 души от пълнолетното население на България.

Проучването е проведено, възложено и финансирано от "Галъп интернешънъл".