Върховният административен съд се произнесе по подадени заявления по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ) до ВКС. Двете решения касаят приложението на ЗДОИ по отношение на протоколите от общите събрания при приемане на тълкувателни решения от върховните съдилища. Т.е. - дали дебатът, в резултат на който е прието едно или друго решение, е тайна.

Отговорът най-общо е - да, т.е. достъпът е ограничен.

Макар че ВАС посочва, че дейността на съдилищата е част от обществения живот и е от съществено значение за неговото функциониране, поради което законодателят е създал специални правила за нейното регулиране. А основен принцип, въз основа на който се урежда тази сфера на обществените отношения, е публичността.

Върховните съдии обаче напомнят, че успоредно с това са предвидени и механизми за защита на "други защитими права и интереси", а именно личните данни на физическите лица, правото на личен и семеен живот, защита на човешкото достойнство и неприкосновеността на личността, национална сигурност, разкриване и наказване на престъпления.

Като проявление на този баланс на интереси е посочената в чл. 211 от Закона за съдебната власт „тайна на съвещанието“ при решаване на всички дела.

"Самият начин на организация на тълкувателната дейност предполага образуването на дела и постановяването на решения по тях, поради което несъмнено се обхваща от задължението да се опазва тайната на съвещанието при тяхното решаване", пишат върховните съдии. 

Приема се, че ограничаванията не противоречат и са съотносими с интереса на обществото да има право на пълен достъп до работата на съдебната система, за да има възможност да формира собствено мнение за нея. Обаче...

"Законодателят е предвидил... публичност и на заседанията на общото събрание за приемане на тълкувателно решение или тълкувателно постановление... 

За заседанието на общото събрание се води протокол, който се подписва от председателя и от секретар-протоколиста. Проведените дебати за вземане на тълкувателното решение и гласуването по него не са част от това открито съдебно заседание... и не са част от протокола,... защото за тях съдиите са длъжни да пазят тайна съгласно чл. 211 от ЗСВ, постановява още Върховният административен съд.