Григор Димитров е полуфиналист на турнира "Гаранти Коза София оупън" от АТП 250 след убедителен успех срещу 37-ия в света сърбин Виктор Троицки. Най-добрият български тенисист подчини съперника си с 2:0 сета - 6:3, 6:3, за 65 минути в пълната и тази вечер "Арена Армеец".

Любопитно е, че Троицки днес празнува 31-ия си рожден ден. В залата бе неговият баща. Пред погледа на Димитър Бербатов (на снимката долу) в една от ложите, Димитров обаче реши да не прави подаръци на корта. За разлика от вчера, днес нямаше драми. Първата ни ракета игра много убедително и спокойно и елиминира финалиста от миналата година.

Поставен е нов зрителски рекорд за мач по тенис в България - 9600 зрители.

„Днес бях много фокусиран. Може би първия гейм ми изигра лоша шега. След като спечелих първия сет обаче се успокоих и това ми се отрази добре. С всеки изминал мач започвам да чувствам корта по-добре. Днес не рискувах много, играех сигурно на важните топки и всичко ми влезе. Всеки един мач тук е за вас (бел. ред. публиката), вие ми помагате, атмосферата е страхотна, обичам ви”, каза Димитров в интервюто на корта. 

Следващият съперник на Григор е 24-годишният грузинец Николоз Басилашвили, който е голямата изненада на турнира. Басилашвили удари първо №1 в схемата Доминик Тийм (Австрия), а на четвъртфинала обърна словака Мартин Клижан - 0:6, 6:3, 6:3. След първия сет се смяташе, че Клижан ще спечели без проблеми, но 87-ият в света не се предаде и в петък ще излезе срещу още един фаворит - Григор Димитров.

Полуфиналът им утре ще започне след 18:00 часа. Другият полуфинал е от 14:00, в него се противопоставят шампионът от миналата година Роберто Баутиста Агут и Давид Гофен.

„Ще му честитя преди мача. После… Има един победител”, коментира с усмивка Гришо на пресконференцията след вчерашната драматична победа над поляка Йежи Янович.

Григор Димитров и Виктор Троицки си бяха разменили по две победи до момента. Сърбинът бе спечелил последните 2 двубоя през миналата година. В изключително драматична среща Троицки се наложи на финала в Сидни след 2:6, 6:1, 7:6(7), като отрази мачбол на Димитров.

Сред това в среща от първия кръг на „Ролан Гарос“ българинът отстъпи в петсетова драма с 6:2, 3:6, 7:5, 5:7, 3:6.

Григор обаче бе спечелил единствения мач помежду им в зала. През 2012 г. в Базел първата ни ракета победи с категоричното 6:3, 6:2. Другият успех на Димитров срещу Троицки беше през януари 2016-а, когато в Бризбън го надигра със 7:5, 6:7(6), 6:2.

Минути преди мачалото на мача един от тенис корифеите сред журналистите в България - Тодор Попов, предупреди зрителите да спазват правилата като за гледане на тенис на живо. Най-важното е да не освиркват или подкрепят между първи и втори сервис. Вчера това раздразни Йежи Янович, а съдията отправи порой от забележки и приканвания за тишина.

Друго задължително изискване е от трибуните да не се снима с помощта на светкавици. И да няма подвиквания "аут" - това е работа на съдиите.

Очевидно е, че в България още липсва спортна култура, що се отнася до тенис на живо за по-голяма аудитория.

Григор Димитров срещу Виктор Троицки

I сет, първи сервира Григор

1:0. Гейм за Димитров. Първата ни ракета допусна цели две двойни грешки и трябваше да спасява два брейк пойнта от 15:40. Спаси се с три аса.

2:0. Пробив! Григор вече води с 2:0, след като проби още първото подаване на своя съперник.

3:0. Брейкът е затвърден с гейм на нула. За момента играта на първата ни ракета върви страхотно - след леко скованото начало.

3:1. Троицки прекъсва серията на българина и взема първия си гейм в мача. А в началото имаше трудности.

4:1. Гейм за Димитров, хасковлията не трепна.

4:2. Виктор Троицки намери ритъма си и запази интригата в първия сет.

5:2. Убедителен Димитров, сервисът му работи добре. Втората ракета на Сърбия ще подава за оставане в частта.

5:3. Троицки започна с двойна грешка, направи и още една, но бързо се коригира и намали резултата. Следва възможност за Григор да затвори сета.

6:3. И той се възползва! Димитров повежда в сетовете с 1:0. Отлично начало.

II сет, първи сервира рожденникът Троицки

0:1. Сърбинът поведе за първи път от началото на мача.

1:1. Отново, както и в първия гейм на откриващия сет, българинът направи двойна грешка - за 15:30. После обаче показа класа и изравни резултата.

2:1. Гейм на нула за Троицки, който очевидно влезе в ритъм и изглежда във втория сет ще окаже доста по-голяма съпротива. Сърбинът постигна ас на втори сервис.

2:2. Труден сервис гейм за Димитров, в който той отново допусна двойна грешка срещу все по-уверения Троицки. Шанс за българина са две непредизвикани грешки Виктор. Когато влиза първият сервис на Григор, точките са лесни. Но колебанията идват на втория.

3:2. Затруднения за Троицки, който някак успя да опази брейк. Отново и отново пубиката е предупредена да не вика "аут", тъй като по този начин обърква играчите.

3:3. Гейм за Гришо, този път взет доста по-лесно.

4:3. Ключов пробив за Григор Димитров. Той получи три брейк пойнта при 40:0 и се възползва от втория шанс. Ако затвърди брейка, до голяма степен ще реши изхода на мача.

5:3. Гейм на нула! Сега напрежението е върху Троицки, който трябва да полага усилия, за да продължи този четвъртфинал.

6:3. Убедителен пробив и Григор Димитров е на полуфинал. Той спечели мача за 65 минути. Днес драми нямаше. Гришо реши да не чака сервис гейма си.