Преговорите между Гърция и кредиторите й в Брюксел завършиха без да бъде постигнато споразумение, предаде АФП, цитирана от БГНЕС.

Шефът на Еврогрупата Йерун Дейселблум заяви, че все пак има постигнат напредък след 5-часовата среща с гръцкия финансов министър Евклидис Цакалотос и представители на ЕС и Международния валутен фонд, но не съобщи подробности.

"За всички е ясно, че навременното финализиране на втория преглед е в интерес на всички", каза Дейселблум в кратко изявление, позовавайки се на дълго забавеното приключване на плащанията от третата спасителна програма.

Основният фокус на срещата беше способността на Гърция да постигне първичен баланс или бюджетен излишък преди погасяването на дълга, възлизащ на 3,5% от БВП в следващите няколко години.

По-рано МВФ и европейските кредитори постигнаха съгласие да оставят настрана различията си относно облекчаването на гръцкия дълг и да представят единна позиция по въпроса. Те искат Гърция да се съгласи на допълнителни реформи и икономии, включващи допълнителни данъци и пенсионни съкращения. Според прогнозите, подобно действие би довело до общо 1,8 млрд. евро съкращения на разходите до 2018 г. и още толкова след това.

Атина обаче отказва категорично да се съгласи с подобни условия.