Хоро на надеждата - това организираха тази сутрин въпреки студа в монтанското село Гаганица. Хората настояват да бъде ускорена работата по обещавания от десетилетия тунел под Петроханския проход, който би съкратил чувствително пътя от столицата до Дунав мост 2.

Организаторите казаха пред Нова тв, че този край на България е втори по смъртност в света след държавата Лесото.

Миналата година самите хора от Монтанско направиха символична първа копка, а сега очакват сформирането на новия парламент, за да внесат подписи. Казват, че са събрали повече от 50 000.

Тунелът освен че ще възроди Северозапада, ще даде шанс не само на българските превозвачи, а и на производители и търговци.

"В момента пътят от София-Ботевград-Видин е 250 км. Ако се направи тунел под Петрохан, разстоянието София-Монтана-Видин става 150 км, т.е. - пестят се 100 км - каза един от участниците. - В момента виждаме, че отсечката от "Хемус" не функционира и няма никака алтернатива."

Хората от Гаганица казват, че имат и много културни забележителности, които заслужават да бъдат видени по най-краткия път към Европа.

Заканиха се, че ще стигнат с хорото си до Дунав мост 2

"Уважаеми политици, не оставяйте хората в този уникален край да умират гладни, болни, недолекувани и в чужди дрехи", каза ръководителката на фолклорната група.