Мотористи се събраха пред Съдебната палата в София и в още български градове, за да изразят протеста си срещу поредното безумно според тях решение на правосъдната система.

Става въпрос за смъртта на техния колега Ивайло Андреев, загинал на най-"черната" отсечка в страната - пътя Русе - Бяла, на 19 юли 2014 г.

Група мотористи отивали на събор в Полски тръмбеш, когато на излизане от завой се озовават лице в лице с два тира, изпреварващи се напълно забранено.

Групата прави опит да излязат в банкета, за да се спасят. Първите двама минават, карат известно време в храстите и накрая спират. Андреев обаче няма този късмет - моторът се поднася, той пада и умира на място.

След 2 години и половина съдебни битки, през които турският шофьор е на свобода, накрая прокуратурата решава, че няма да му внесе обвинителен акт за смъртта на Ивайло, казаха днес възмутените рокери.

Постанолението на прокурора за отказ гласи, че виновен за смъртта си е самият загинал. Същото потвърждава и Окръжният съд в Русе, където днес също имаше протест.

Чакаме решение от Апелативен съд - Велико Търново, казаха мотористи пред Нова тв.

Хората са извадили потрети освен на Ивайло, и на семейството Таня и Бойко, които пък бяха прегазени по пътя към Калотина от турския гражданин Фарук Бекташ, допуснат после да избяга от павосъдието и да се укрие.

"Излиза, че бидейки мотористи, вината винаги е в нас, дори когато ни убиват", каза участничка в русенския протест.

През лятото на 2016 г. поредица от рокерски протести доведоха до преразглеждане на мярката на Фарук Бекташ. Той обаче вече беше избягал. Снимка БГНЕС Архив

 Неотдавна пък ВКС си навлече гнева, след като Общото събрание излезе с решение, че дори при случаи, когато пешеходец е убит водач, който е пиян, с превишена скорост или в друго нарушение, може загиналият да носи съвина.