Властите в северната част на Япония опитват по-необичайни начини да привличат чуждестранни посетители, разказва Би Би Си. Те вече използват хумористични табели, за да ги информират за местните обичаи и храни.

Знаците са вече въведени в град Мориока, префектура Ивате, като властите се надяват, че така ще накарат посетителите, които не говорят японски, да се чувстват добре дошли.

26 картинки вече могат да се даунлоуднат в помощ на местните бизнесмени - едната например показва радостно малко прасе в купа, което информира хранещите се, че яденето съдържа свинско.

Други съобщават с три последователни картинки колко люта е храната...И т.н. Под всяко изображение има и кратки надписи на местен английски (самите надписи също са доста забавни с указанията и понякога двусмислиците, които се получават).

Такефуми Шимомуки, който оглавява регионалното бюро за развитие в Мориока казва, че са искали да направят нещо просто, но забавно, за да привлекат интереса на хората. Заради затрудненото общуване на местния бизнес с чуждестранните посетители, хората в града вече не искали да обслужват с пришълци. "Доскоро някои собственици смятаха, че печалбите им от обслужването на съгражданите им е достатъчно и може би заради езиковата бариера те са оставяха чужденците с усещането, че не са добре дошли", обяснява той.

В други части на Япония за справяне с езиковия проблем се прилагат малко по-напреднали технологично средства. Миналата година беше въведено ново приложение за телефони, което превежда съобщенията на ж.п. гарите на езика на чуждия гост. В някои региони има горещи 24-часове линии за съвети по различни въпроси - от това как да намерите лекар до това как да пратите багаж у дома.