Григор Димитров ще играе на финал в зала "Арена Армеец" на турнира от АТП 250 срещу Давид Гофен от Белгия. Първата ни ракета не остави никакви шансове на грузинеца Николоз Басилашвили (№87 в света) във втория полуфинал - 2:0 сета (6:1, 6:3) за малко певече от час. Тази вечер залата бе абсолютно пълна.

Съперникът на финала в неделя, добре познатият Гофен, е приятел и съсед на Гришо в Монте Карло. Двамата спориха на 1/4-финал в Австралия и българинът спечели в три сета. 11-ият в света получава бърз реванш. Финалът ще започне не преди 17:00 часа.

По-рано днес белгиецът детронира миналогодишния шампион Роберто Баутиста Агут в страхотен тенис трилър. Най-добрият български тенисист е спечелил и петте мача с Гофен досега.

Димитров и Басилашвили, който отстрани в столицата ни поставени играчи като Доминик Тийм и Мартин Клижан, никога не бяха играли един срещу друг като професионалсти.

Днес по обед организаторите обявиха, че билетите за събота и неделя са продадени. Залата бе почти пълна още за мача на Гофен и Баутиста Агут. 12 хиляди зрители имаше за мача на Гришо - рекорд за тенис в България.

И нещо забавно - като по големите зали из цял свят, мъж предложи брак на половинката си. На четирите екрана на таблото грейна снимка на влюбена двойка с надпис: "Ели, обичам те, омъжи се за мен". Не стана ясно какво е отговорила Ели...

Николоз Басилашвили - Григор Димитров

I сет, на сервиса е Григор Димитров

0:1. Вихрено начало за Григор! За разлика от вчера, той нямаше никакви проблеми на сервиса си. Заби три аса и спечели на нула.

0:2. Пробив за българина! Басилашвили имаше проблеми със сервиса си и даде три брейк пойнта на съперника си, който се възползва още от първия шанс. Отново гейм на нула.

0:3. Сериозна заявка за спечелване на първия сет. Дотук Димитров играе без грешка, а Басилашвили взе първата си точка в мача.

0:4. Григор буквално лети и успява във всичко! Нов брейк. Последната точка дойде след дълго разиграване, заключителният удар в което бе особено атрактивен и изправи залата на крака.

0:5. Този сет напрактика вече отиде на сметката на Григор. Първата ни ракета е непоклатим при подаването си. Тук е мястото да припомним, че грузинецът загуби вчера с 0:6 първия сет срещу Мартин Клижан, но след това направи обрат.

1:5. Гейм за Басилашвили. Грузинецът най-сетне "взе ръка", като реализира подаването си. Димитров сервира за сета.

1:6. Сет за Григор! Басилашвили явно преодоля първоначалното стъписване и вече е "в мача". Той поведе с 40:15, но Гришо отвърна майсторски.

II сет, сервира Николоз Басилашвили

1:0. Басилашвили поведе, като оползотвори сервис гейма си. Личи, че е все по-уверен.

1:1. Но и увереността на хасковлията е налице. Резултатът е равен.

2:1. Малко по-трудно, но Басилашвили съумя да измъкне гейма си. Димитров направи две непредизвикани грешки.

2:2. Макар че направи двойна грешка, Григор не трепна. 

3:2. Грузинецът направи две поредни двойни грешки, но въпреки това оцеля. Двамата изиграха маратонски гейм, най-дългият от началото на мача. Димитров изтърва два брейк пойнта.

3:3. Бърз сервис гейм за Димитров, в който той допусна двойна грешка, но реализира и ас.

3:4. Пробив за Григор! Изглеждаше, че той няма големи шансове, след като Басилашвили поведе с 40:15. След това обаче грузинецът записа две двойни грешки и вече догонва. Следва ключов сервис гейм на Димитров.

3:5. Брейкът е подпечатан. Макар че Басилашвили имаше брейк пойнт. Нервите на Григор издържаха и той има вече конфортен аванс. Съперникът му сервира за оставане в срещата.

3:6. И това е всичко! Григор реши да не чака сервис гейма си, проби отново и утре ще играе на финал.