Григор Димитров е на финал за първи път в кариерата си като професионалист в България. В неделя той ще спори с Давид Гофен за титлата на турнира “Гаранти Коза София оупън”.

Което донесе много усмивки, шеги и закачки на пресконференцията след успеха над грузинеца Николоз Басилашвили в полуфинала.

Димитров бе запитан от журналист каква е диетата му, предвид отличната му физическа форма и начина, по който се движи на корта.

“Искате ли да ви издам една тайна, но само тук да си остане - започна Григор. - Храната на мама е най-добрата.”

В предишните дни Григор все бе питан за финала в неделя, а той все се измъкваше, че преди неделя има, петък и събота…

“Ето че ще играя в неделя. Никога не си взимам почивка в неделя, отново с усмивка каза Гришо. - Все пак съм у дома и ще играя у дома, а това е много специално. Днес имаше повече хора в залата отколкото вчера, нали така?”

... А как ще обясни феномена Гришомания, вече залял не само България?

“Нямам идея какво е, но ми харесва как звучи. Оценявам го. Чудесно е да се играе пред родна публика.”

... А че мачът е изглеждал лесен?

“Направих го да изглежда лесен. Съперникът ми беше във форма, направи обрати, победи силни съперници. След първия сет се чувствах по-добре, играех си играта и се получи.”

Двамата с Гофен играха четвъртфинал на Откритото първенство на Австралия преди малко повече от две седмици.

“Той ще търси реванш, ще иска да бъде агресивен, да налага своята игра… Но това е мач като мач. Целите и на двамата са ни по-високи. И на двамата предстои друг турнир следващата седмица. Искаме да се фокусираме върху голямата картина, да печелим мачове и турнири и занапред.”

Григор не се чувства напрегнат от това, че постоянно увеличава очакванията към себе си, още повече след силния старт тази година.

“Не бих казал, че има напрежение - каза звездата ни. - Искам да ставам по-добър с всеки ден. Не мога да разчитам на грешки на противника - че той ще се предаде сам. Напротив, искам да работя още по-усърдно, да съм спокоен по време на всеки един мач… Важното е да се фокусирам.

Какво имам да подобрявам? Има още много неща. Пак казвам, искам да печеля още много мачове и турнири, гледам в перспектива.” 

На въпроса кой го е научил на “прекрасния бекхенд”, Григор посочи своя баща Димитър, който беше в залата. Той е първият треньор на първата ни ракета.

“Няма кой друг”, рече Гришо.