Двама българи имат шанса тази нощ да станат носители на „Грами“, най-престижните награди в музикалния свят. Сопраното Соня Йончева и концертмайсторът на Кралския Концертгебау оркестър в Амстердам Веско Ешкенази са част от екипи, номинирани в категориите за класика – съответно за запис на опера и оркестрово изпълнение. 59-ата церемония по връчването на отличията започва в „Стейпълс сентър“ в Лос Анджелис в 17 часа (3 часа сутринта бълг. време).

За отличието в категорията „Най-добър запис на опера“ „Грами“ се връчва на диригента, продуцентите и основните солисти в произведението. Сред номинираните е и творческият екип, записал „Сватбата на Фигаро“ на Моцарт за „Дойче грамофон“. Това са канадският диригент Яник Незе-Сеген, солистите Томас Хампсон, Кристиане Карг, Лука Писарони и българката Соня Йончева, както и продуцентът Даниел Зале.

Второто българско участие е в категорията „Най-добро оркестрово изпълнение“. Сред номинираните, наред с Нюйоркската филхармония и Симфоничните оркестри на Бостън и Сан Франциско, е и Кралският Концертгебау оркестър с диригент Марис Янсонс – за Симфония № 5 от Сергей Прокофиев. Наградата се връчва на диригента и на оркестъра, в който цигуларят Веско Ешкенази е концертмайстор от 1999 г.

Иначе, в светлината на прожекторите на церемонията ще е най-вече битката между Бийонсе и Адел – и двете се борят и в трите главни категории. Това са албум на годината, запис на годината и песен на годината (бел. ред. – разликата между „запис“ и „песен“ при „Грами“-тата е, че при „песен“ отличието отива при авторите на музиката и текста, докато при „запис“ признанието е за всички допринесли – музиканти, продуценти, певци и т.н.).

Вечерта на наградите специални изпълнения ще изнесат както Адел и Бийонсе, така и Кейти Пери, The Weeknd и Daft Punk, Алиша Кийс, Бруно Марс, колаборация ще направят Лейди Гага и „Металика“ и др. Водещ на събитието ще бъде Джеймс Кордън.

Площад "Славейков".