Един българин със своята технологична компания бе в центъра на прожекторите в Лос Анджелис тази нощ. Владимир Койлазов, съосновател на Chaos, която от години е сред световните имена в бранша, бе отличен от Американската филмова академия на т. нар. „Научни и инженерни награди“ – за тях не се връчва популярната статуетка Оскар, а плакет от Академията, но значението им не е по-малко, най-малкото защото лауреатите им не се избират според постиженията през годината, а за цялостен принос.

Койлазов, заедно със съдружника си Павел Митев, бе награден за „оригиналната идея, дизайн и реализация“ и приноса на разработената от него и екипа му технология V-Ray, която спомага за навлизането и усъвършенстването на 3D визуализациите в киното. Само девет са тазгодишните лауреати на призовете – а четири от тях са мастодонти в индустрията като „Сони“ и „Панавижън“.

Т.нар. „технологични Оскари“ се раздават две седмици преди филмовите – на специална церемония в хотел в Бевърли Хилс.

„15 години пот и сълзи дават някакъв резултат. Някой е забелязал, каза Койлазов пред Миролюба Бенатова за Нова телевизия, преди заминаването си за Холивуд.

Чрез софтуера, разработен от него и компанията му, са осъществени ефектите на редица блокбастъри като „Аватар“, „Х-мен“, „Дедпул“, сериалът „Игра на тронове“, както и десетки с по-незабележими визуални ефекти.

"Никога не съм имал илюзии, че съм кой знае какво, но пък общо взето знаех, че каквото искам да направя, ако имам достатъчно време, ще го направя", казва Койлазов.

Съдружникът му обяснява, че техният софтуер е решението за киноиндустрията: "да не потрошат милиони, на някого да не му хвръкне главата, че не е заснел нещо, режисьорът да е доволен, продуцентът да е доволен и накрая всички да сме доволни".

Койлазов е категоричен, че по собствената си дефиниция не е успял.

Площад "Славейков".