Франк-Валтер Щайнмайер (61 г.) е новият президент на Германия.

Дванадесетият държавен глава на Федералната република беше избран днес още на първия тур от Федералното събрание.

При тайно гласуване за Щайнмайер бюлетина пуснаха 931 имащи право на глас при необходими 631 бюлетини.

Така той срази четирима си опоненти, предложени от крайната левица Ди Линке, антиевропейската партия Алтернатива за Германия, Свободни избиратели и Партията на пиратите. Те събраха съответно 128, 42, 25 и 10 гласа.

Изборът на Щайнмайер за държавен глава беше предопределен. Кандидатурата му беше издигната от неговата Германска социалдемократическа партия и подкрепена от десницата – Християндемократическия съюз на кацлерката Ангела Меркел и баварския Християнсоциален съюз, както и от либералите от Свободната демократическа партия. Общият брой на техните представители в днешното Федерално събрание е 959 от общо 1260 души. За избор на държавен глава се изскива просто мнозинство – 631 бюлетини.

По конституция Федералното събрание се свиква единствено за избор на президент. В него участват 630-те депутати в Бундестага (германския парламент) и още толкова представители на федералните провинции или общо 1260 имащи право на глас.

Пратениците от провинциите се определят от тамошните парламенти, но не е задължително всички да са политици, дори напротив. Така и в днешния избор на президент участваха видни представители на науката, културата и спорта.

Сред тях бяха треньорът на националния отбор по футбол Йоахим (Йоги) Льов, попизпълнителите Петер Мафай и Роналд Кайзер, както и известни актьори, режисьори, представители на изобразителното изкуство и др.

Членовете на Федералното събрание се събират в пленарната зала на германския парламент - Бундестага, който пък заседава в Райхстага в Берлин. Тъй като са нужни двойно повече места, отколкото тези за депутатите, се слагат допълнителни столове, използват се и трибуните за публика, която в ден на избор на държавен глава не се допуска в пленарна зала.

Франк-Валтер Щайнмайер ще положи клетва като президент на 18 март т. г., когато изтича мандатът на сегашния държавен глава Йоахим Гаук. Той отказа да се кандидатира за втори мандат поради напреднала възраст – 77 години, а при приключване на втори 5-годишен мандат би бил на 82 г.

Първата дама в президентския дворец “Белвю” е съдийката от берлинския Административен съд Елке Бюденбендер. Щайнмайер благодари на съпругата си, че заради неговия нов пост се разделя с професията си до приключването на мандата му като държавен глава:

“Избират единия, а от другия се очаква да се откаже от твърде много неща. Благодарен съм ти, че прие нова роля”.

За любовта между двамата се заговори, когато преди 5 години Щайнмайер дари бъбрек на съпругата си Елке, с която имат дъщеря.

Съдийката, която продължава да носи бащината си фамилия Бюденбендер и така да се предпази от обвинения, че използва постовете на съпруга си през годините за собствената си кариера, сега реши да се оттегли като съдийка. До началото на този месец тя не възнамеряваше да го прави, но размисли – не е съвместимо да си първа дама и същевременно магистрат.