Пред родна публика и пълна зала Григор Димитров (№13 в света) спечели втората си титла за годината и 6-а в кариерата на турнира "Гаранти Коза София оупън" от веригата АТП 250 в столичната зала "Арена Армеец".

На финала Гришо срази с 2:0 сета Давид Гофен - 7:5, 6:4. Залата бе в тотална еуфория, 12 хиляди зрители направо полудяха. Димитров бе награден от служебния премиер Огнян Герджиков, който е фен на тениса. Но бе освиркан на два пъти почти от всички в арената.

Организаторите обявиха, че на турнира са присъствали 55 000 зрители - рекордни за надпревара от АТП 250. През януари Гришо триумфира на турнира в Бризбейн, после игра полуфинал в Мелбърн.

От началото на годината Димитров е спечелил 14 мача, като има само едно поражение - от Рафа Надал. В понеделник той ще е №12 в света - с една позиция напред.

11-ият в света Гофен си остава "клиент" на българина - до момента Димитров е спечелил и 6-те мача помежду им от АТП тура. Три от двубоите са клей и три на твърд корт, какъвто е и столичният.

Предпоследната среща бе преди малко повече от две седмици на Откритото първенство на Австралия - Григор мина през Давид с 3:0 сета и отиде на полуфинал срещу Рафа Надал.

Димитров и Гофен са съседи в Монте Карло, а по време на зимната подготовка през декември тренираха заедно.

В залата имаше стотина гърци, дошли от южната ни съседка специално за да подкрепят българина.

Григор Димитроив - Давид  Гофен

I сет, на сервиса е Григор

1:0. Гейм за Димитров, който започна с двойна грешка и 0:30. Сервисът му беше колеблив, но два аса помогнаха на българина да се измъкне и да поведе.

2:0. Какво начало?! Пробив за Григор. Той догонваше, но с изключителни изпълнения обърна гейма. При 30:40 Гофен направи двойна грешка.

3:0. Пробивът е затвърден. Гледаме страхотен тенис. А и хасковлията играе страхотно до момента след колебанията в самото начало.

3:1. Гофен спечели първия си гейм в мача и намали резултата. Сервисът му работеше добре този път.

3:2. Белгиецът връща пробива. Съперникът му направи няколко непредизвикани грешки, като завърши с двойна от сервиса си.

3:3. Серия за Гофен, резултатът е изравнен. Геймът предложи страхотно разиграване, в което връх взе Димитров, но в крайна сметка Давид реализира подаването си.

4:3. Димитров прекъсва серията на своя приятел. Когато първият му влиза и играе агресивно, нещата се получават.

4:4. Гофен отново измъкна гейма си трудно. И двамата с Димитров правят непредизвикани грешки.

5:4. Много тежък и дълъг гейм, в който Давид имаше на два пъти точка за пробив. А Димитров поведе с 40:0, след това обаче допусна двойна грешка. Гофен се стреми да играе агресивно и често рискува. Сега сервира за оставане в сета.

5:5. Гейм на нула за белгиеца.

6:5. Лесно спечелен сервис гейм и от страна на първата ни ракета.

7:5. Пробив за Григор Димитров в ключовия момент! От 0:30 в полза на сервиращия Давид Гофен. И резултатът вече е 1:0 за българина в сетовете.

II сет, първи отново сервира Димитров.

1:0. И отново поведе в резултата след убедителна начало. Ред е на Гофен.

2:0. И вторият сет започна като първия! Пробив за Григор, който получи възможност при 40:0 в своя полза и от втория опит реализира брейк пойнт.

3:0. Брейкът е затвърден, макар и трудно. Димитров е спечелил вече в пет поредни гейма. Чакаме отговор от страна на Гофен.

4:0. Григор лети към победа и титла! Последната точка бе забита с феноменален форхенд по диагонала при излязъл на мрежата Гофен. Залата гръмна! Още един пробив и сега на сервиса е 13-ият в света. 

5:0. Димитров оцеля! В гейм, в който направи три двойни грешки, нещо, което се вижда много, много рядко. Гофен имаше две точки за пробив, но нервите на българина се оказаха много здрави. Давид застава на сервис след 7 поредни загубени гейма. И за да остане в срещата.

5:1. Серията е прекъсната, Гофен свали нулата си от втория сет. Но сега Димитров ще подава за спечелване на турнира.

5:2. Гофен не се предава. Той спаси цели три мачбола от 0:40 за Димитров. След това обаче постигна пет поредни точки и връща единия пробив. Интригата остава.

5:3. Гейм за Гофен, който лесно пласира сервис гейма си. Димитров е подкрепян от залата и пак е на сервис за спечелване на титлата.

5:4. Не е истина... Нов брейк за Гофен, който е на път да обърне мача. Публиката не спира да подкрепя Димитров, който явно загуби концентрация при 5:0 и 40:0.

6:4. Гейм, сет и мач за Григор Димитров. Шампион е в София!