“Какво най-много е впечатлило Никол в България? Може би всичко. Така е, когато не си посещавал страна като нашата. Може би църквите, бая църкви обиколи тя. Боянската църква със сигурност. И всички останали.”

Така Григор Димитров отговори на въпрос за приятелката си Никол Шерцингер по време на пресконференцията, след като спечели титлата на турнира “Гаранти Коза София оупън” в столичната зала “Арена Армеец”.

Прочутата певица дойде в България заедно с любимия си, но си тръгна по-рано заради ангажименти в САЩ.

И тази вечер преобладаваха шегите и закачките както в отговорите на Григор, така и във въпросите. 

Той отхвърли възможността да пее, както в Мелбърн, тъй като останалите двама от “бой групата” - Роджър Федерер и Томи Хаас, не са в София.

“Без компанията ми няма как да стане. Вие да виждате Роджър да е тук, Томи да е тук…”

“Вече го казах и на моя треньор Дани Валверду след финала. Това е една от най-емоционалните седмици в живота ми. Със сигурност е най-емоционалната титла. Не само до турнира и финала. Насладих се на всеки момент. Приемам това за очакванията, за напрежението, за всичко… Искам да се насладя максимално сега, защото от утре се започва отначало. Предстои ми нов турнир - в Ротердам.”

Той разкри как ще направи пренастройката: вечеря, сън, а от утре сутринта събуждане с мисъл за следващата тренировка и предизвикателство. Засега той отказа да се ангажира с обещание за присъствие на турнира в София догодина.

Целта сега е да спечели турнир №3 и №4 за 2017-а и да се класира за финалния “Мастърс” в Лондон в края на сезона.

А как е преминал за него вече миналият турнир?

“Първият мач беше най-труден. Днес така беше в края на първия сет и във втория, когато водех с 5:0 и 40:0. В този момент, когато Гофен тръгна да прави обрат, най-важното беше да се успокоя и да чакам всяка следваща точка. В края на мача психически бях много стабилен.”

В предишните дни много се говореше за викове от страна на публиката - неуместни. Днес при такъв възглас “аут”, когато топката беше в полето на Димитров, той едва не се заблуди, но продължи да играе и в крайна сметка спечели разиграването.

“Имал съм такива моменти, случва се. Някой от публиката казва “аут”. Но трябва да се концентрираш и да продължаваш да играеш. Да слушаш съдията или лайнсмена. Можех и аз да спра. Еднакво е и за двамата на корта.”

Димитров призна, че е бил напрегнат преди и по време на финала - предвид огромния залог:

“Бях напрегнат в самото начало. Не е лесно да затвориш мач, финал, особено вкъщи. Трудно ми беше, не го крия. Гордея се със себе си, че успях да затворя срещата. Мога да кажа, че тази мания, за която говорите, помага. А напрежението може да дойде от самия играч. Себе си трябва да виня, ако съм бил по-напрегнат. Не някой друг.”

“Това ще си остане един от най-добрите спомени - спечелването на турнир в България. Не е само заради това, че е пред родителите, а пред родна публика. Който и да питаме, ще каже, че е трудно у дома”, продължи Гришо.

“Дойдох, видях и го направих.”

Това пък е минало през главата на Димитров след победната точка.

Сега предстои турнир в Ротердам, в който първата ни ракета отново може да срещне Давид Гофен - на четвъртфинал.

“Много важен е турнирът в Ротердам. Първият ми съперник е Миша Зверев? Точно така, идеално. Мога да мисля вече за това”, засмя се за пореден път Григор.

Колкото до работата с Дани Валверду и най-важното изискване - да остане позитивен, той отговори така:

“Работата е очевидна, започнахме заедно през миналата година. Нямаш време за негативизъм. Идеята е, че не трябва да бъдеш негативен, независимо какво се случва. Идват нова седмица и нов турнир. Трябва да запазиш най-доброто поведение в себе си. Това ти помага. На една страница сме с Дани, така да се каже.”

По време на срещата си с медиите Валверду обяви, че Григор много бързо изпълнява изискванията му и той ще трябва да ги вдигне.

“Това не съм го чул още. Трябва да гледаме в голямата картина. Много неща ще се променят. Имаме идеи, които не сме споделили още един с друг. Сега предстои малко почивка, след това ще мисля за новите цели.”

Прегръдката с майка му, която Григор похвали вчера за вкусната храна, си остава в семейството. Тя е красноречива сама по себе, а какво са си казали, той няма да разкрие.

Накрая последва шампионско селфи с купата и журналистите. Но преди това Димитров бе запитан ще си идва ли по-често в България, няма ли да му е мъчно за феновете?

“Мъчно ми е, но ще се върна.”

И за малко да забрави купата на тръгване, но репортери го повикаха да се върне и да си я вземе. Обясни, че не е решил къде ще стои.

Преди Григор пред журналистите седна Давид Гофен, който загуби шести пореден мач от Димитров:

"Не беше лесно да се играе пред такава публика, но атмосферата беше страхотна. Феновете бяха зад Григор, което е нормално. Ядосах се на себе си в някои моменти, не на публиката", бяха първите думи на Давид.

"Не сервирах добре в края на първия сет. Понякога се случва. Пропуснах първия си сервис няколко пъти. Но не съм бил стресиран или депресиран, както твърдите вие", засмя се белгиецът на журналистически въпрос. 

Колкото до възможен нов мач срещу Димитров в Ротердам, той обяви следното:

"Ще се опитам да сменя тактиката, да направя нещо различно. Днешният мач беше различен спрямо този в Мелбърн. Сега идва нов турнир, ще дам най-доброто от себе си и ще опитам нещо различно срещу Григор, ако играя с него."

Той даде пример, че при 0:5 е заиграл спокойно и е започнал да прави нещата различно. Така е стигнал до 4:5, което по неговите думи е равностоен край на срещата.

"Чух, че София е хубав град, но нямаше време да го разгледам. Сега заминавам направо за Ротердам, защото турнирът започва там", каза 11-ият в света.