Един българин със своята технологична компания бе в центъра на прожекторите в Лос Анджелис тази нощ. Владимир Койлазов, съосновател на Chaos, която от години е сред световните имена в бранша, бе отличен от Американската филмова академия на т. нар. Научни и инженерни награди – за тях не се връчва популярната статуетка "Оскар", а плакет от Академията, но значението им не е по-малко най-малкото защото лауреатите им не се избират според постиженията през годината, а за цялостен принос.

 

 

Койлазов, заедно със съдружника си Павел Митев, бе награден за „оригиналната идея, дизайн и реализация“ и приноса на разработената от него и екипа му технология V-Ray, която спомага за навлизането и усъвършенстването на 3D визуализациите в киното. Само девет са тазгодишните лауреати на призовете – а четири от тях са мастодонти в индустрията като „Сони“ и „Панавижън“.

Т.нар. Технологични оскари се раздават две седмици преди филмовите на специална церемония в хотел в Бевърли хилс.

„15 години пот и сълзи дават някакъв резултат. Някой е забелязал“, казва Койлазов пред Миролюба Бенатова за Нова телевизия преди заминаването си за Холивуд.

Чрез софтуера, разработен от него и компанията му, са осъществени ефектите на редица блокбастъри като „Аватар“, „Х-мен“, „Дедпул“, сериала „Игра на тронове“, както и десетки с по-незабележими визуални ефекти.

 

"Площад Славейков"