Това беше най-голямото прехвърляне на американски войски от десетилетия насам: четири години след като и последният американски танк беше напуснал Европа, Трета бронетанкова бригада на американските въоръжени сили - с над три хиляди войници, 87 танка и стотици други военнотранспортни средства - беше разположена по източната граница на Полша. На телевизионните и фотожурналистите им беше позволено да снимат на воля, тъй като политическото послание трябваше да стигне чак до Москва.

Как танковете станаха 3600?

В същото време в сайта Donbass News Agency на сепаратистите в Източна Украйна се появи съобщение, че САЩ разполагали с 3600 танка на границата с Русия. Или както се уточняваше в новината - това представлявало "масиран военен поход, насочен срещу Русия".

Бен Нимо от Атлантическия съвет е един от общо около 400 експерти, които подпомагат дейността на специализираната работна група в състав от 11 души, създадена към Европейския съюз за борба срещу фалшивите информации. Той обяснява как се е появила новината за американските танкове с цел да бъде политически инструментализирана: "Авторите на съобщението не са си измислили цифрата 3600 - точно толкова е броят на всички военнотранспортни средства заедно, включително държаният като боен резерв в Холандия подвижен състав, в т.ч. джипове "Хъмви" и ремаркета."

Работата е в това, че Donbass News Agency набързо е обявила всички тези бойни единици за танкове. По това можем да съдим, че фалшивото съобщение е търсено умишлено.

"Това е типично за фалшивите новини: в основата им стои истинска информация, около която се гради фалшива черупка", казва Бен Нимо. 

Пътят през мрежата

По-късно новината от Донбас се появи на канадски уебсайт, известен със своята наклонност към конспиративните теории. За по-убедително ѝ бяха лепнали заглавие "Политическо безумие". В канадската публикация информацията беше допълнително разкрасена, след което тя беше препечатана и от други приятелски настроени към Русия сайтове, за да бъде накрая взета от руската информационна агенция "Риа Новости".

Точно в това се състои опасността: че информационната агенция придава достоверност на фалшивата новина, казва Нимо, който е успял да засече въпросното съобщение и в няколко страни от бившия Съветски съюз и Норвегия. 

Освен от идеологически съображения в мрежата се разпространяват и много фалшиви информации с цел печалба от реклами. За да бъдат те идентифицирани като фалшиви, е необходимо стъпка по стъпка да бъде проследен пътят на новината. "Разпространяването на фалшиви новини е много сериозно обвинение, затова са необходими солидни доказателства", уверява експертът.
Междувременно редица европейски правителства, включително тези на Германия и Франция, вече са създали свои собствени експертни групи за борба с явлението.

Врагове на Европа

"Опасността се състои в това, че правителствата на някои страни се опитват да подкопават ЕС", казва за ДВ Марк Пиерини от "Карнеги Европа". "Най-яркият пример за това е Русия, но има и други, например Турция", добавя експертът. А сега и американското правителство започна да произвежда свои много съмнителни съобщения, което прави положението още по-тревожно.

Русия харчи огромни средства и използва много хора, за да разпространява фалшиви информации, на което ЕС и страните членки не могат да противодействат ефективно. Затова се налага да се включат всички - медиите и гражданското общество, особено преди избори. Защото някои правителства откриха в тази модерна форма на пропаганда един нов мощен политически инструмент за влияние.
За разлика от много други експерти Марк Пиерини не смята руските фалшиви новини за сериозна заплаха:

"Страхувам се повече от съобщенията, разпространявани от Националния фронт във Франция, от близки до унгарския премиер Орбан или от други, приятелски настроени към Русия или финансирани от нея източници. Те се опитват например да убедят хората, че биха живели по-добре извън ЕС или без еврото. Опасността се подсилва от факта, че традиционните леви и консервативните партии в момента са в упадък", казва Пиерини.

"Дойче веле"